Třídní agresorů z Třebešína chce vést celou průmyslovku

Zdeněk Kouřil, učitel inkriminované třídy
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Třídní učitel žáků, kteří šikanovali dnes už mrtvou pedagožku, se přihlásil do výběrového řízení na ředitele školy. Bývalý ředitel František Bártl byl v důsledku kauzy odvolán. Je učitelův čin drzost, nebo krok, který má napravit pošramocenou pověst školy i pedagoga, který nezvládl vlastní třídu?

Za dva měsíce škola dostane nového ředitele, který nahradí současného zastupujícího ředitele Václava Jahodu. Jaké ale bylo překvapení u pondělního otevírání obálek. Do výběrového řízení na post ředitele školy se přihlásil i dosavadní třídní učitel žáků, kteří svým chováním přivedli Ludmilu V. do blázince. Po několika dnech a převozu do Vojenské nemocnice zemřela na krvácení do mozku.

Na problém šikany jsme upozornili mezi prvními článkem: Utýrali učitelku: "Ty krávo, ty už učit nebudeš."

Třídní učitel Zdeněk Kouřil považuje to, že se hlásí na post šéfa školy, za úplně normální a v pořádku. „Jak to vnímají kolegové, nevím, ale já myslím, že dobře. Když to vezmete, situace byla trochu složitější a informace o tom, co se tam dělo, jsem od kolegyně neměl. Vypadalo to, že je vše v naprostém pořádku. Věc je složitější, než to někdy může vypadat ze dvou vět komentářů. Ti žáci v jiných předmětech problémy neměli. Jediný zádrhel byl v tom, že ve třídě pomalu postupovala výuka, s ní problémy byly. To je známá záležitosti. Já sám jsem s nimi žádný konflikt neměl. Bohužel jsem neměl ani informace o tom, co se děje,“ říká Kouřil.

S médii nemluvíme

Ve škole se nám k případu nikdo nechtěl vyjádřit. Byli jsme vpuštěni pouze na recepci, kde nás paní recepční upozornila, že ve škole právě probíhají přijímací zkoušky, a proto se nám nikdo nebude věnovat. Nakonec se přeci jen podařilo dovolat zástupkyni Taťjaně Kubíkové, ta se ale k případu ani volbě nového ředitele nechce zatím vyjadřovat. „Všechno ještě není dořešené. Kriminálka zatím nic neřekla. Nechci se k záležitosti vyjadřovat, čekám, až bude všechno uzavřeno. K panu učiteli Kouřilovi vám také nic neřeknu, jde o jeho sebereflexi, každý soudný člověk si názor udělá jednoznačný,“ říká Kubíková.

Psali jsme i o tom, že vedení školy o šikaně vědělo od října. Muselo k tragédii dojít? O šikaně Na Třebešíně ředitel věděl od října, říká školní inspekce

Kdy bude nový ředitel?

Volba nového ředitele proběhne 8. června, do výběrového řízení se přihlásilo celkem deset uchazečů. Mezi nimi jsou minimálně dva ze Střední odborné školy Na Třebešíně. „Do konkurzu na ředitele střední průmyslové školy se přihlásilo celkem 10 uchazečů, proběhne 8. června, kdy na základě výsledků jednotlivých uchazečů bude určeno jejich pořadí. O postu ředitele nebo ředitelky rozhodne Rada hlavního města právě na základě tohoto konkurzního řízení a doporučení,“ dodává Vít Hofman, tiskový mluvčí pražského magistrátu.

Stane se ředitelem školy právě učitel Kouřil? Podle slov žáků, které se nám povedlo odchytit před školou, stejně jako podle podle webu oznamkujucitele.cz je Kouřil kvalitní pedagog, který umí naučit. Ovšem šikanu ve vlastní třídě včas neodhalil.  

Klíčová slova: