Videoklipy hasičů nabízejí akční podívanou i poučení

Tým „OČMU“ – Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí
 

Pracovníci hasičského záchranného sboru již rok vytvářejí videodokumenty projektu Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí. Představíme vám jejich tým.

Dvanáct videoklipů má za sebou středočeský hasičský štáb. Můžete se podívat na film o sundání prstýnku z oteklého prstu nebo třeba záchranu lidí z lanovky pomocí vrtulníku. „Pro námět prvního klipu nás inspirovali výjezdoví hasiči, kteří často řeší šetrné odstranění prstýnku z oteklé ruky. Další témata připravujeme v souvislosti s daným ročním obdobím nebo s novou událostí. Například reflexní prvky pro chodce nebo požáry v domácnostech,“ říká vedoucí projektu Hynek Černý.  

Akční záběry

Natáčení a zpracovávání spotů vyžaduje také technickou kvalitu. „Pro zatraktivnění a zvýšení akčnosti používáme i malé kamerky, takzvaná goučka. A k tomu přimícháváme dynamické záběry ze skutečných událostí a záchranných akcí,“ vysvětluje kameraman a technik Miroslav Hrbáček.

Tým z úseku prevence

Hlasový doprovod klipů namluvila Lenka Miková, která věří, že dokumenty zaujmou nejen žáky škol, ale i dospělé. Odborná poradkyně a autorka scénářů Jaroslava Černá zajištuje spolupraci s Národním ústavem vzdělávání. „Naším cílem je ukázat dětem, že k rizikovým situacím vůbec nemusí docházet,“ říká psycholožka středočeských hašičů Eva Biedermannová, která se zhostila role reportérky. Jednu z kamer obsluhuje Hana Pinkasová Dejlová, která zajišťuje i PR projektu. Miloš Mužík se zaměřuje na grafiku a vytvořil logo projektu a banner.

Videoklip Záchrana lidí z lanovek

Klíčová slova: