Kontroloři odhalili v SAPĚ nelegální masnu

Kontroloři nařídili likvidaci 400 kilogramů masa
 

Z kontroly v českobudějovickém nákupním centru se vyklubal případ nelegální masny v tržnici SAPA, která zásobovala nejméně čtyři restaurace. Veterináři nařídili likvidaci masa a pokutu.

Veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) v průběhu března a dubna opakovaně kontrolovali řetězec rychlého občerstvení LI-WU original restaurant. "Ve výrobně bylo zjištěno několik závažných porušení veterinární legislativy, například skladování masa s prošlým datem použitelnosti a nedostatky ve značení masa a výrobků z něj," sdělil tiskový mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Metráky podezřelého masa

Provozovna v pražské tržnici SAPA zásobuje masovými polotovary čtyři restaurace. Ta přitom není schválená ani registrovaná u Státní veterinární správy. Byla proto nařízena likvidace celkem více než 400 kg masa a masných polotovarů. Navíc bylo zahájeno řízení o udělení pokuty.

Problém v nákupním centru

Veterinární lékaři zkontrolovali začátkem března v restauraci v českobudějovickém nákupním centru IGY větší množství zmražených živočišných produktů. Část skladovaného masa měla prošlé datum použitelnosti. Byla proto nařízena likvidace 37 kg masa. Dodací listy byly pouze ve vietnamštině a chyběl údaj o datu zmražení masa. Při opakované kontrole musela restaurace zlikvidovat dalších 177,5 kilogramů masa.

Stopa vede do Prahy

"Kontrole následně neušla ani výrobna v tržnici SAPA. Na místě zde bylo zajištěno 200 kg rozpracovaných polotovarů. Také v tomto případě nařídila SVS provozovateli živočišné produkty neškodně zlikvidovat," sdělil tiskový mluvčí Petr Pejchal. Za porušení veterinárního zákona bude udělena pokuta.

SAPA v souvislostech

Problémy se zákonem jsou v tržnici SAPA dlouhodobé. V loňském září jsme informovali o věci Nelegální porážka telat v PísniciV březnu 2016 pak vyšlo najevo, že V tržnici Sapa se mělo prodávat závadné masoNásledoval případ Plíseň a myší trus, výrobna tofu v tržnici SapaO minulosti největší vietnamské komunity v Čechách se můžete dočíst v článku Malá historie Malé HanojeSoučasnost zase popisuje reportáž Stát schovaný ve státě - SAPA.