Chata za milion shořela v Černošicích

U požáru zasahovalo pět sborů a sedm automobilových stříkaček
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ze dvou třetin lehla popelem dřevěná chata, při jejímž požáru zasahovalo pět hasičských sborů a sedm stříkaček. Hrozilo rozšíření ohně na další chaty. Majitelka si lehce popálila ruku.

O požáru v rekreační oblasti se hasiči dozvěděli v pátek 22. dubna ve 22.28 hodin. Na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů z Řevnic a dobrovolné sbory Mokropsy-Černošice, Jíloviště a Dobřichovice. Přijela také jednotka Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy ze stanice Radotín. Celkem zasahovalo sedm cisternových automobilových stříkaček.

Hrozil požár dalších chat

Ačkoliv hasiči dorazili již osm minut od nahlášení, dvoupatrová chata o půdorysu téměř 20 x 10 metrů byla již celá v plamenech. "V ohrožení byly i dvě chaty v těsném sousedství, které se hasičům podařilo před ohněm uchránit. Zásah probíhal v dýchací technice čtyřmi C proudy. Dostatek hasební vody zajišťovalo čerpací stanoviště zřízené na řece Berounce, na jejímž břehu chata přímo stála," sdělil tiskový mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Zastavit šíření pořáru (lokalizovat) se podařilo do půl hodiny. Do dvou hodin ráno pak probíhala likvidace a kontrola ohnisek termokamerou. Zbytek noci dohlížela domácí jednotka SDH Mokropsy-Černošice.

Následky požáru

Při požáru si majitelka chaty lehce popálila ruku a zranění jí na místě ošetřili hasiči. Škody na stavbě a vybavení odhadl vyšetřovatel na jeden milion korun. Uchránit se hasičům podařilo majetek cca za půl milionu. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje, pravděpodobně jí byla nevhodná konstrukce komínu.

Klíčová slova: