Kobyliská střelnice se znovu otevírá veřejnosti

Pomník na Kobyliské střelnici
 

Už v pondělí 25. dubna, v jedenáct hodin dopoledne, se otevře brána Kobyliské střelnice. Rekonstrukce něco málo přes rok a mnozí místní měli dojem, že se snad nikdy nedokončí, původně mělo být hotovo v srpnu 2015. Redakce ČtiDoma.cz bude u toho.

Národní kulturní památka Kobyliská střelnice se po úspěšné rekonstrukci znovu otevře pro veřejnost 25. dubna 2016. Slavnostního aktu, který začne v 11 hodin, se zúčastní ministr obrany ČR Martin Stropnický a představitelé radnice MČ Praha 8, v čele se starostou Romanem Petrusem a místostarostou Matějem Fichtnerem. 

Kobyliská střelnice se znovu otevře veřejnosti za přítomnosti ministra obrany ČR Martina Stropnického. Slavnostní akt začne v jedenáct hodin v pondělí 25. dubna. Zúčastní se i představitelé radnice MČ Praha 8, v čele se starostou Romanem Petrusem a místostarostou Matějem Fichtnerem. „Po dlouhé rekonstrukci jsou práce na obnově tohoto významného pietního místa ukončeny a my můžeme Kobyliskou střelnici opět zpřístupnit lidem k připomenutí statečných činů českých vlastenců, kteří zde položili své životy,“ říká radní MČ Praha 8 Anna Kroutil.

 

Na základě projektu „Rekonstrukce Kobyliské střelnice“, na který byla poskytnuta podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj, konkrétně z Operačního programu Praha Konkurenceschopnost (OPPK) až do výše 18 263 800 Kč, se rekonstruovala národní kulturní památka Kobyliská střelnice. Městská část ze svého rozpočtu zaplatila cca 10 % z celkových výdajů na realizaci.


Program Slavnostního otevření:
1. Program bude zahájen projevem o historii tohoto unikátního místa.

2. Následovat budou projevy ministra obrany ČR Martina Stropnického, starosty MČ Praha 8 Romana Petruse a místostarosty Matěje Fichtnera.

3. Poté budou položeny kytice ke jménům padlých a bude držena minuta ticha za doprovodu troubení „Večerky“.
4. Na závěr bude zahrána česká hymna armádním sextetem.

5. Památník bude od tohoto dne otevřen pro veřejnost k pietním účelům dle otevírací doby.
 

OTEVÍRACÍ DOBA:
DUBEN-ŘÍJEN 8.00-18.00
LISTOPAD-BŘEZEN 9.00-16.00

K historii: Kobyliská střelnice je významným symbolem protifašistického odboje a od roku 1978 také národní kulturní památkou. Byla založena roku 1890 a původně sloužila pro výcvik armády, poté jako cvičiště pro Sokol a další spolky. Za 2. světové války zde bylo zřízeno popraviště a život tu položilo 540 osob, mj. Alois Eliáš, Vladislav Vančura nebo skupina občanů Lidic.