Střemští hasiči mají vítězství v krvi

Cisternový vůz je stále plný vody a připravený kdykoliv vyrazit
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Sbor dobrovolných hasičů Střemy zvítězil v soutěži o nejkrásnější hasičskou zbrojnici. Ročně se jeho členové účastní desítek závodů a sbor pořádá i vlastní požární soutěž. 

Práci u hasičů věnují všechen volný čas. Jsou připraveni uprostřed noci vyskočit z postele a do čtvrt hodiny se dopravit do zbrojnice, hodit na sebe ochranný oděv a vyrazit k požáru. Službu vykonávají dobrovolně a ještě platí členské příspěvky. Odměnou je pro déle sloužící hasiče výsada nosit uniformu či pochodovat na slavnostech s historickým ručně vyšívaným praporem svého sboru. Na svatbách svým bratrům (jak se dobrovolní hasiči mezi sebou oslovují) nasazují chomout a když přijde čas, tak stojí čestnou stráž u hrobu. V současné době má SDH Střemy 45 lidí, z toho jsou 4 ženy. Věkový průměr je 37 let. Na činnost sboru si hasiči vydělávají brigádami, když třeba někdo potřebuje pokácet stromy. Pravidelně mají každý měsíc schůzi a účastní se na všech akcích obce. 

 

Starosta sboru Jaroslav Procházka a velitel Vlastimil Vajs

Zbrojnice, společenská místnost i posilovna

Hasičský sbor ve Střemech byl založen v roce 1883 a nato se stavěla první zbrojnice, která prošla řadou přestaveb. V roce 1996 se dělala přístavba podkrovního patra s funkční zvoničkou. Místní mládež chodila na stavbu pomáhat, otloukali omítku, nosili materiál a tato parta vydržela ve sboru dodnes. Nová fasáda a plastová okna jsou z roku 2013, kdy sbor oslavoval výročí 130 let založení. Hasičská zbrojnice vyhrála v soutěži o nejkrásnější zbrojnici - viz Známe vítěze soutěže o nejkrásnější hasičskou zbrojnici

Padesát let hasičem

Starosta sboru Jaroslav Procházka je u hasičů nepřetržitě přes padesát let. Pamatuje doby, kdy krajem jezdily parní vlaky. "Za našeho mládí jsme se požárů zúčastňovali hodně. Jezdila lokálka ve velkém stoupání mezi Lhotkou a Nebužely a když mašinfíra přiložil pod kotel, tak už jsme letěli. Při žních jsme drželi hlídky, aby neshořelo pole," vzpomíná Jaroslav Procházka. Nyní je již v důchodu, ale stále je cenným členem týmu, protože má řidičský průkaz skupiny C a také má více času. Od svých kolegů dostal darem helmu z broušeného skla.

Zásahová jednotka

Cisternová automobilová stříkačka 25 škoda 706 RTHP

Jednotka požární ochrany je vyhlášená pro revír obce Střemy a Jenichov a je zařazená  do výjezdového plánu Integrovaného záchranného systému. "Máme cisternu 3,5 kubíku, skříňovou avii, čerpadla, motorovou pilu, elektrickou centrálu, dýchací přístroje, trojvrstvé obleky," vyjmenovává velitel Vlastimil Vajs vybavení jednotky. Říká, že by se jim hodila už jenom větší cisterna. Zásahy při požáru probíhají asi tři do roka. Členové jednotky absolvují kurzy nositelů dýchací techniky, velitelské či strojnické. Jednotka zasahovala také při povodních v Chrastavě na Liberecku a v Bílém Kostele nad Nisou nebo když na nádrži Pšovka Mladice u Mělníka přetékala hráz. "V loňském roce byl požár rodinného domku v Nebušanech a byli jsme tam první. Než přijela zásahová jednotka z Mělníka, tak jsme měli požár uhašený," říká hrdě Jaroslav Procházka.

Úspěchy v soutěžích

"Vloni jsme tři dny před soutěžní sezonou přijali dva kluky do družstva mladých hasičů. Čtrnáct dní nato šestnactiletý Jiří Jírový vyhrál okresní kolo za jednotlivce a postoupil do Kolína na krajské kolo. Tam mu asi o čtyři desetiny utekl postup na mistrovství republiky. Ale druhé místo v kraji byl velký úspěch, když kluk vůbec nevěděl, do čeho jde," popisuje úspěch velitel Vlastimil Vajs. Sbor objede asi dvacet soutěží ročně. Vloni ze šestnácti závodů měli dvanáct vítězství. V postupu do krajského kola je třináct let nikdo neporazil. Dvakrát v krajské soutěži získali čtvrté místo a jednou třetí místo v požárním útoku. 

Nyní se staví nová závodní stříkačka, na kterou obec přispěla sto tisíc korun. Sbor tak díky technice získá větší šanci na hasičských soutěžích.


Memoriál Rudolfa Betáka a Oldřich Štočka

Hasiči ve Střemech pořádají 28. května již šestý ročník vlastní soutěže. "Rudolf Beták byl ředitel územního odboru hasičů Mělník. Ve Střemech koupil dům a řadu let tu žil. Jako místní nám hodně pomohl, například k získání cisternového vozu. Oldřich Štoček byl starostou obce Střemy padesát let a měl také obrovské zásluhy pro náš sbor," říká k historii soutěže starosta hasičů Jaroslav Procházka. Přestože doma většinou nikdo nevyhrává, tak SDH Střemy v pěti letech soutěže skončil čtyřikrát první a jednou druhý. "Běhá se dvoukolově na nástřikové terče podle pravidel požárního sportu. Když se soutěž pořádá, tak louka u Lhotky je plná lidí. Přijíždí mezi deseti až dvaceti týmy," říká velitel Vlastimil Vajs.

 

O Sboru dobrovolných hasičů Střemy se píše také v knížce Dobrovolní hasiči ve Středočeském kraji. O té se dočtete v článku Středočeský kraj vydal knihu o dobrovolných hasičích

Klíčová slova: