Do čtvrtka bude hezky, ledoví muži přinesou ochlazení

O rosničce se traduje, že umí předpovídat počasí
 

Předpověď hlásí do čtvrtka teplé, převážně slunečné počasí. Od pátku pak výrazné ochlazení, zataženo a déšt. "Ledoví muži zřejmě letos přijdou přesně," říká mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Ledoví muži: Pankrác, Servác, Bonifác mají svátek mezi 12. a 14. květnem. V této době by měly být poslední jarní mrazy

V úterý bude ve středočeském kraji jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 10 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 24 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s. Již ve čtvrtek bude převážně oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle bouřky. Dlouhodobá předpověď očekává druhý týden května teplotně až slabě podprůměrný.

Aktivita klíšťat bude na počátku týdne na nejvyšším stupni 10. To znamená doporučení použití repelentu. Raději nechoďte volně do listnatých a smíšených lesů  a pohybujte se raději po zpevněných cestách. Večer a ráno je vhodná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Hladiny vodních toků v druhé polovině týdne mohou kolísat v závislosti na množství srážek. Přechodný vzestup hladiny lze předpokládat na menších tocích.
 

Vzácný přírodní jev

V pondělí 9. května odpoledne se odehraje nad územím České republiky vzácný přechod Merkuru před Sluncem. Úkaz nastává cca 13x za století a v Česku byl naposledy pozorovatelný v květnu roku 2003. K pozorování používejte ochranné pomůcky, pohled na Slunce může vážně poškodit zrak.

Klíčová slova: