Petřín obsadili rytíři z celého světa

Bitva je jen pro silné muže s pořádnou zbrojí.
Zobrazit fotogalerii (29)
 

V Praze se koná šampionát ve středověkém kontaktním boji. Petřín a přilehlé okolí proto vypadá jako před 500 lety.

"Připravit k boji! Boj!!!" ozval se hlas moderátorky a proti sobě se v aréně rozběhlo deset statných mužů oblečených do brnění. Nejdřív to vypadalo spíš jako hra, ale jeden z bojovníků začal svého soupeře řezat mečem do helmy, až odletovaly jiskřičky. První rána, druhá, třetí... Pak kop zezadu do zad a protivník se kácí k zemi. Trochu ve mně zatrnulo, otrlé publikum však agresivní výpad naopak povzbudil a z tribun se ozval hurónský řev.

"Historický středověký boj je zcela novým amatérským sportem, který nabízí i podívanou na kontaktní masové bitvy. Je to adrenalinová show se spoustou soubojů silných mužů v plné zbroji, jejich fyzických střetů, s litry potu a někdy i trochou krve. Nejedná se však o divadlo, ale o skutečný boj. Abyste opravdu pochopili, co středověký boj obnáší, musíte přijít a vidět ho na vlastní oči," láká na klání středověkých bojovníků, které se na pražském Petříně koná až do pondělí 9. května, Anton Trubnikov, prezident Historical Medieval Battles International Association. Bitva národů na Petříně není jen zábavou silných mužů, ve skutečnosti jde o víc - o titul mistrů světa v tomto sportu.

Zbroj váží i 40 kilo
Pohled na boj je opravdu drsný. Válečníci do sebe řežou meči, ale i sekerami, halapartnami a palcáty, nejde o nějaké pohlazení, ale o přesně mířené rány na hlavu, záda či zadek a nohy. Rvou se a strhávají se na zem. I když zbraně nemají ostří, dokáží napáchat pěkné škody. Takový dobře mířený úder do místa, které nechrání zbroj, může způsobit i zlomeninu kosti.

"Nejvíc ran míří na hlavu, takže helma je nejdůležitější částí výzbroje. Ta moje váží 12 kilo. Přesto jsem včera odcházel s lehkým otřesem mozku, ale vyspal jsem se z toho a dneska jsem zase tady," popsal člen českého týmu Ondřej Řezník Palouš. Ten před chvílí vyšel z arény a vypadá, že vypustí duši. V obličeji je rudý, na čele se perlí pot, nemůže ani mluvit, jak je zadýchaný. Nevěřím, že to může být tak náročné, vždyť český tým nad Američany zvítězil s velkou převahou ve dvou kolech, která trvala jen pár minut. 

I minuta ve zbroji v tomto počasí je prý náročná. "Zbroj váží tak 40 kilo. Jsou sice i lehčí z kvalitnějšího materiálu, ale to si mohou dovolit spíš týmy, které mají více peněz. Navíc na sobě máme tyhle vaťáky, které tlumí údery. Teplota ve zbroji dosahuje 50 stupňů," popsal Řezník.

Přes zadek to bolí
Protože jde o novodobý sport, jehož cílem je jednou se dostat i na olympiádu, má svá pravidla. Divák na tribuně nic takového neodhalí, zdá se mu, že se válečníci skutečně bijí hlava, nehlava, ale některé údery jsou zakázané. Nemůže se sekat do zátylku, rána nemůže vést do genitálií, do zadních jamek loketních a kolenních kloubů, které se dají jen těžko chránit zbrojí.

Také se prý nevedou údery na zadek, protože ani ten není chráněný zbrojí. "Pěkně to bolí. Dostal jsem mečem a nemohl jsem si týden sednout," svěřil se bojovník až z Argentiny. Jeho tým nepatří na mistrovství k hlavním favoritům, to jsou země bývalého sovětského bloku - Rusko, Bělorusko, Ukrajina. Argentina patří spíš k širší špičce. "Favority by mohli být i Češi, jsou silní a bojují v domácím prostředí, kde je žene publikum," tvrdí muž, na kterém je už vidět napětí, protože za chvíli nastupuje k zápasu.

Středověký tábor s dobovou kuchyní
Petřín, kde se Bitva národů koná už podruhé, se proměnil k nepoznání. V zahradách Strahovského kláštera se rozkládá autentický středověký tábor, kde můžete spatřit nejen život válečníků, ale i ochutnat středověkou kuchyni a lahodné nápoje. Řemeslníci zde nabízí zajímavé suvenýry, ale pokud vás válečníci uchvátí, můžete zde koupit i celou zbroj. Mezi Petřínskou rozhlednou a lanovkou stojí aréna, ve které se všechny ty masakry odehrávají.


Pokud jsme vás nalákali, tak v pondělí se můžete přijít podívat na to vůbec nejlepší. Na programu jsou finálové souboje v duelech, soubojích pět proti pěti i v masových bitvách 21 proti 21. Program a další podrobnosti najdete na stránkách bitvanarodu.cz.