Přežil obě světové války a teď si užívá zaslouženou péči

 

Barokní areál Skalka v Mníšku pod Brdy se může chlubit dominantou, která se jen tak někde nevidí. Mezi lety 1760 a 1780, tedy ve stejné době, kdy zde byly vybudovány kapličky křížové cesty, byl tu také vysazen buk. Dnes je z něj úctyhodný stařík, o kterého je samozřejmě potřeba řádně pečovat.  

Skalecký buk přežil obě světové války i devastaci celého areálu včetně poddolování svahu, na kterém roste. Pro občany městečka je už neoddělitelnou součástí života. Tím spíš, když je patronem kostelíku sv. Máří Magdalény, po jehož levé straně roste. Pověsti tvrdí, že sílu buku umocňuje jeho rozdvojení. Symbolizuje, že nikdo na světě není sám a každý má svého ochránce, který nad ním bdí. 

Jako většina seniorů si i tento strom zaslouží zvláštní péči, aby byl stále ve formě. "Díky podpoře Nadace Partnerství a jejímu projektu Zdravé stromy se mohlo uskutečnit řádné ošetření, tedy prořezání uschlých nebo poškozených větví a bezpečnostní vazby. Cílem je zajistit, aby byl ještě dlouho majestátní ozdobou Skalky," usmívala se redaktorka místního zpravodaje Zora Kasiková, která má o projektu informace.

Nejde však zdaleka o jediné místo, o které bude letos takto postaráno. V celé České republice je vytipováno hned čtrnáct míst, kde se ošetří celkem třináct stromů a jedna alej. Do projektu se zapojilo patnáct arboristů, kteří stromy odborně ošetří. Bude zajištěn nejen jejich další život, ale také bezpečnost okolí. Což mají jistě podchyceno i na Štiříně, kde si již za pár dní můžete užít opravdové kouzlo přírody.