"Nepřístupné" budovy vidělo 48 tisíc lidí, nejvíc lákala Invalidovna

Schwarzenberský palác
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Když je něco nepřístupné, logicky to přitahuje pozornost. Asi tak nějak uvažovali v roce 1992 v Londýně, když přišli s myšlenkou otevřít široké veřejnosti budovy, do kterých se jinak podívat nemohou. Od loňského roku se do projektu Open House zapojila i Praha a přidala se tak do rodiny třicítky světových metropolí. 

Zatímco loni se v našem hlavním městě do běžně nepřístupných budov podívalo osmatřicet tisíc zvědavců, letos už to bylo o deset tisíc více. Největší zájem byl o Invalidovnu, kam dorazilo 3 500 lidí. Chvíli to vypadalo jako fronta před knihkupectvím, když má dorazit nový díl Harryho Pottera. Pracovníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových z toho měli pořádně zamotanou hlavu. Nicméně vše zvládli, když se jim během relativně krátké doby podařilo mobilizovat posily a zajistit celkem šest průvodců.  

Tradiční zájem byl například o Kramářovu vilu, Petschkův palác nebo třeba sídlo společnosti Microsoft. Perličkou ročníku se stal kryt KO17 pod Thomayerovou nemocnicí, na jehož prohlídky bylo nutné se předem registrovat. Kdo chtěl projít všech 51 budov rozmístěných v pražských částech 1 - 9, musel si pořídit botky samochodky. Slušná porce kilometrů, která by dala zabrat i maratonskému vytrvalci. 

Open House v Praze splnil očekávání. Vlastně je nejspíš i lehce předčil. "Open House je festival zaměřený na budování vztahu obyvatel města k jeho architektuře a veřejnému prostoru. Jsme ale moc rádi, že kvůli tomuto festivalu přijeli do Prahy i lidé z dalších měst České republiky," potvrdila výkonná produkční Open House Praha Andrea Šenkyříková. I další budovy se však čas od času otevřou veřejnosti. Tak jako třeba nejmodernější hasičská stanice v Modřanech.