Zpověď vojáka: Pro Čechy jsme horší než teroristi

Vojáci spolu s policisty hlídali Prahu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pavel byl jedním z vojáků, kteří v Praze bránili bezpečnost po bruselských útocích, to, co si zažil, ale v žádném případě nebylo úsměvné. Češi se zase ukázali v tom nejhorším světle.

Pavel je voják a sloužil v Praze v době po bruselských atentátech. To, co si zažil, je do nebe volající – feťáci, bezdomovci, hrůza a špína. Na druhou stranu potkal i milé a hodné lidi, kteří si vojáky předcházeli například nejrůznějšími dobrotami.

 

„Tak konečně mi o půlnoci skončil status PČR, dva týdny překvapení a poznávání Prahy, jak ji člověk jako turista nikdy nepozná. Poznávání mentality Čechů, kteří na vás koukají hůř než na teroristy a provokují vás, aby si to mohli natočit a dát na internet, a na setkání se stovkami turistů, kteří jsou nadšení a děkují vám,“ začíná Pavel svůj facebookový statut.

Co je pro Čechy škodlivé podle Andora Šándora. Andor Šándor: Česko ohrožuje spíš xenofobie než terorismus

„Mezi nejsilnější zážitky patří ty ze setkání s ,,fetkami", když vidíte dvacetiletou pěknou holku a co z ní to svinstvo udělalo, a to jen kvůli tomu, že šla studovat do Prahy a potkala lidi, co neměla - je to bezmoc,“ pokračuje.

Zároveň ale zažil i pozitivní věci, ve svém facebookovém statutu děkuje všem, kteří si vojáky předcházeli. Od veřejnosti dostávali kávu, jídlo, dobroty a nejrůznější občerstvení. Především se mu líbilo v židovské obci. „Židovská obec si je vědoma svého nebezpečí, ale zvládají to skvěle, v jejich čtvrti je čisto. Žádní bezdomovci a jejich pohostinnost je prostě neskutečná, takhle kdyby fungovala celá Praha. A poslední poděkováním patří všem 16 parťákům, které jsem vystřídal,“ říká Pavel.

Nakonec dodává, že policisté jsou inteligentní lidé, kteří se dnes a denně musí potýkat s nebezpečím Prahy – ať už to jsou lidé na drogách, bezdomovci nebo prachobyčejní kapsáři.

„Policie vážně není banda debilů, jak je veřejnost bere, a za tu almužnu, co dostávají od státu, a za to, jakou odvádí práci, s jakou špínou se potkávají, si prostě respekt zaslouží,“ dodává Pavel.