Mnichovické kramaření pomáhá již po šestnácté

Starostka Mnichovic Petra Pecková jako poslední manželka Karla IV. Eliška Pomořanská
Zobrazit fotogalerii (19)
 

Tradiční akce pomáhá dětem a letos bude výtěžek putovat na zřízení dětského hřiště. Příchozí si užívají dobové atrakce, soutěže, jarmark, průvod Karla IV. či ohňovou show.

"Mnichovické kramaření je charitativní akce a výtěžek jde vždy na děti. Buď ze školy, ze školky, na děti z dětského domova a letos na projekt Hřiště Podhorky pro kluky i pro holky. Pomáhá nám v tom základní škola a děti si věc vzaly za své," vysvětluje starostka Petra Pecková. 

Stánky spolků Mnichovický rynek a Rosa nabízejí věci, které darovali lidé do dobročinného prodeje. U stánku mateřské školy jsou k dostání buchty od mnichovických maminek a babiček. Základní škola zase prodává výrobky svých žáků. Výtěžek je i z komerčních stánků, jejichž poplatek za zábor veřejného prostranství půjde rovněž na zřízení hřiště. 

"Poprvé jsme Mnichovické kramaření dělali v historickém duchu předloni u příležitosti 880 let založení města. Letos slavíme narozeniny Karla IV.," říká Petra Pecková, která má na sobě úbor poslední ze čtyř panovníkových žen Elišky Pomořanské. 

Celý program najdete v naší rubrice Kam za čím

Na akci vystupují Šermířská a divadelní společnost Sígři, Skupina historického šermu Jindřich a duo Inflamenus a kouzelník Martin. Program probíhá celé odpoledne až do večera, kdy zakončí ohňovou show. Všechny historické postavy v dobových kostýmech jsou místní. "Vyzvali jsme děti, aby přišly jako rytíři, princezny či děvečky, a za to dostávají ve stánku městského infocentra malou cenu," říká Petra Pecková. 

Oblíbenou akci pořádá město Mnichovice ve spolupráci s mateřskou a základní školou, dobrovolnými hasiči, místními spolky a veřejnými službami. 

Průvod Karla IV. v Mnichovicích