Benešov zezelená díky novému spolku

Výsledek akce Guerilla Gardening v Benešově
 

Spolek pro revitalizaci veřejného prostranství s názvem Zelená pro Benešov založil malíř Lukáš Císař. Plánuje úpravu zahrad Piaristické koleje a uskutečnil ve městě první Guerilla Gardening.
 

"První velkou akcí, kterou plánujeme a je již v začátcích jednání, je revitalizace zahrad v Piaristické koleji (rajská zahrada, zadní jižní zahrada a parkoviště u koleje). Tam chceme vytvořit klidové zóny, veřejnosti nebudou otevřeny permanentně, ale budou na klíč, který bude možno vyzvednout, a nebo budou otevírány vždy v určitou dobu a v určitou i zavírány," popisuje první větší plán zakladatel spolku Lukáš Císař.

Lukáš Císař

Zapojte se do zkrášlování Benešova
Členem se může občan stát podáním přihlášky. Ta bude zveřejněna po zapsání spolku u rejstříkového soudu. "Za jakoukoliv podporu budeme rádi, ať už se jedná o pomoc na akcích, finance, sponzorství či jakoukoli jinou přízeň," říká Lukáš Císař. Schůzky jsou zatím jednou měsíčně a dále nárazově prodle potřeby pro organizační záležitosti. Zapojit se můžete i na stránce Facebooku.

Občané, je to i vaše město!
Iniciativu založil Lukáš Císař spolu s Kateřinou Horáčkovou a Martinem Michaelem Monzem. Do politiky se nechystají a podobnost názvu se Stranou zelených je jen náhodná. "Myšlenkou, nebo spíš cílem je, jak už bylo psáno, zkrášlování, revitalizace veřejného prostranství a zeleně v Benešově, chceme pořádat akce a workshopy, kde se budou sami lidé zapojovat do procesu a na vzhledu města se podílet, rádi bychom, aby si občané uvědomili, že je to i jejich město a je třeba se o něj starat i individuálně a nenechávat to jen na institucích. Myslíme ,že když se občané na vzhledu města budou sami aktivně podílet, tak si míst budou i více vážit a třeba docílíme i menšího poškozování zeleně a veřejných prostranství,"  vysvětluje Lukáš Císař. 

Zakladatel spoku je známý jako benešovský malíř. Rozhovor s ním si můžete přečíst v článku: Lukáš Císař nastavuje zrcadlo absolutní svobody. První akce iniciativy pro benešovskou zeleň je poposaná v článku: Podpořte zahradnické partyzány v Benešově!