Nešťastná smrt policisty, kroupy a houby, to byl týden ve středu Čech

Prudké deště potrápily Čechy
 

V celém regionu museli lidé bojovat s následky počasí. Prudké deště vytopily sklepy a přinesly kroupy, které zasypaly některé obce. Po vydatných deštích však začínají růst houby.

Ráz uplynulého týdne určovalo hlavně počasí. V pondělí přišly do středu Čech bouřky, které s sebou přinesly kroupy. V Komárově na Berounsku museli na jejich odstranění pracovat silničáři s pluhem,

Jak z katastrofického filmu

nejhorší situace však byla nejspíš v Hořovicích. Silnice byly pokryty vrstvou ledových krup, záchranáři je zdolávali jen s velkými obtížemi. Nakonec bylo město několik hodin téměř odříznuto od světa, velká voda vytopila sklepy, obyvatelé některých domů na svých střechách hlásili až půl metru krup. Našly se však i světlé stránky kalamity. Lidé se napříč sociálními sítěmi shodli, že zásahy policie i hasičů byly perfektní.

Ani v úterý si počasí nedalo pokoj. Zatímco v pondělí řádilo počasí hlavně na západ od Prahy, v úterý se přesunuly smrště plné větších či menších krup na východ. Tentokrát se divili lidé v okolí Říčan, mnohde to připomínalo město pod sněhem. 

Nehvizdy stále trápí zápach, který pochází od místní výrobny chipsů Tretters. Místní se děsí toho, že výrobna hodlá vyrábět ještě další sortiment. Výrobna přitom stále tvrdí, že výrobu doopravdy ještě nerozjela a jedná se pouze o zkušební provoz a testování filtrů. Možná nakonec celá věc skončí u soudu.

Jeden z řidičů na místě zemřel

Ve středu jsme informovali o těžké něhodě, která se stala v ulici Široká v Říčanech. Z dosud nezjištěných příčin vjelo vozidlo Felicie do protisměru, kde se setkalo s protijedoucím vozidlem Citroen Xantia. Řidič Felicie utrpěl vážná zranění. Doprava v místě stála. A zastavilo se i pražské metro C, protože navečer spadl do kolejiště pes.

Mnohem zásadnější zprávu však vyslali čeští poslanci, kteří se nedohodli na schválení protikuřáckého zákona. Vládní koalici potopili poslanci ANO, kteří pro novelu nehlasovali. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček je pak obvinil ze závažného porušení koaliční dohody. Podle něj se zmínění zákonodárci vysmáli ochraně zdraví před následky kouření. Jenomže rakovinou plic ve Středočeském kraji onemocní ročně 63 lidí ze 100 tisíc a do pěti let od diagnózy zemře 80 procent nemocných. 

V pátek vydali meteorologové další varování před bouřkami, které republiky trápily celý víkend. Průtrže mračen však mají i své světlé stránky, díky deštivému počasí se dá očekávat, že houby konečně porostou ve velkém. Jarní sezona houbaření už začala, ve středních Čechách houbaři nacházejí kačenky a májovky, teď se k tomu přidávají kováři, kozáci, ale i hřiby.

Do Prahy přijelo 420 amerických vojáků, do Pyšel zase historické motocykly Čechie-Böhmerland. Nejdelší motocykl světa má dnes hodnotu kolem dvou milionů a jsou jich jen desítky kusů. Je nutné říct, že motorky vzbudily mnohem větší zájem než konvoj americké armády.

Náš přehled musíme zakončit smutně - v sobotu před polednem se na stanici žižkovského oddělení zastřelil pětapadesátiletý policista. Smrtelnému zranění podlehl i přes zásah záchranářů. Okolnosti nešťastné události jsou v šetření, ale spekuluje se i o sebevraždě.