Hasiči likvidovali nebezpečný hmyz! Jak mají lidé postupovat?

 

Hasiči z Mokropsů měli opět napilno. Zasahovali totiž u roje bodavého hmyzu, což je v poslední době akce, která se pomalu stává jejich denním chlebem. Přitom v takových případech nemají na výběr a roj musí utratit. Tak jim to nařizuje verinární správa. 

Roje včel se usadí na stromech, keřích nebo třeba budovách. První, co lidé většinou udělají je, že volají hasiče. Málokdo však ví, že tím hmyz odsuzují k záhubě. Veterinární správa totiž nařizuje utrácení rojů neznámého původu jako potenciálních zdrojů nákazy varroázy včel a moru včelího plodu. 

Samozřejmě nejde o primární poslání hasičů. Ti by měli k likvidacím rojů vyjíždět jen v akutních případech ohrožení života. Bohužel se tak ale neděje. "Nejsme předurčeni na hromadné vybíjení živočichů, větššinou je zachraňujeme," shodují se dobrovolní hasiči z jednotky Mokropsy. 

Proto radí hlavně nepanikařit. Roj prý po několika hodinách sám odlétne a pokud se člověk bojí, může ho sledovat z povzdálí. Mělo by dojít ke kontaktování včelaře z okolí. Za prvé může být požádán o odchycení a za druhé roj může být přímo jeho. Spojení na takovou osobu by měli mít na odboru životního prostředí místního obecního úřadu. Hasiči by měli být voláni opravdu až v momentě nejvyšší nouze.