Chcete k policii? Připravte se na dřinu i na to, že vás mine demence

Světlá místa nesmí být potetována
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vtipů o policistech slýcháme spoustu. Jenomže ono není všechno tak, jak na první pohled může vypadat. Policie rozjela velkou náborou kampaň, v nadcházejících čtyřech letech chce dostat do uniformy 4 000 nových lidí. Co všechno to obnáší, kdo se může a nemůže stát příslušníkem sboru a proč neprojdou zdaleka všichni uchazeči? 

Jako u každé velké firmy dochází i u Policie ČR průběžně k obměně pracovníků. Každý rok tedy bude přijata tisícovka zájemců. Přesto, že si o policistech myslí spousta lidí své, poptávka vysoko převyšuje nabídku. "Na policisty jsou kladeny značné nároky. Přeci jen se řeší široké spektrum sociálních vztahů, takže se k nám rozhodně nedostane každý," potvrzuje nadpraporčík Michal Strieborný z obvodního oddělení Kladno.

Pokud se chcete stát policistou, musíte splňovat tato kritéria: Věk 18 let, maturita, bezúhonost, občanství České republiky, zdravotní, psychická i fyzická zdatnost. Nesmíte být členem politické strany nebo hnutí, nesmíte být živnostník nebo dělat jinou výdělečnou činnost a nesmíte být členy řídicích nebo kontrolních orgánů právnických osob.

Velké nároky jsou zahrnuty i do osobních psychologických testů, které se často mylně zaměňují za IQ testy. "Značná část uchazečů zde skončí. Neznamená to, že by si vedli nějak špatně nebo by se měli cítit méněcenní. Jen se prostě nehodí pro službu u policie. V mnoha případech jde o jistou dávku sociální nevyzrálosti. Přeci jen mladí lidé vidí někdy svět jinak." Po dvou letech se testy mohou zopakovat. V rámci Středočeského kraje je nespornou výhodou, že jak psychologické, tak i fyzické testy probíhají na jednom místě, konkrétně během výcvikového kempu v Sadské. 

Právě fyzické testy jsou dalším jazýčkem na vahách. Adept na uniformu musí získat celkem 36 bodů ze čtyř disciplín. Konkrétně jde o člunkový běh na čas, kliky, celomotorický test a běh na jeden kilometr. "Jen pro představu - za dvanáct kliků je jeden bod. A třeba když dáte kilometr za pět minut a patnáct sekund, berete body čtyři," přibližuje Strieborný. Často se také řešení tetování. Mít, či nemít? "Ale ano, jde to. Máme teď moderního policejního prezidenta, ale příslušník pořád něco představuje. Takže by nemělo být viditelné. I když něco malého by také mohlo projít. Záleží vždy na konkrétním řediteli." 

V rámci své práce se policisté setkávají i s podobnými vtipálky, kteří jim posprejují služebnu.

Jasné také je, že splnění dětských snů v podobě například práce detektiva je běh na docela dlouhou trať. Chce to minimálně pět let na základním útvaru nebo u dopravní policie. "Novinář také nemůže být hned šéfredaktor. Musí se něco naučit. U nás je navíc těch oborů docela dost. Třeba kynologie, hypologie, zásahovka, vyšetřování a tak dále. Postupem času je třeba i vysoká škola, což se samozřejmě umožňuje během zaměstnání. A od šesté platové třídy pak probíhají transparentní výběrová řízení na dané pozice."

Během služby se může stát i to, že policistu napadne rozzuřený pes.

Právě jistota stálého platu je podle Striebornýho jedním z hlavním důvodů, proč lidé k policii míří. "Takové ty řeči, že spasí svět, to moc nefunguje. Ale každý chce dostávat pravidelně výplatu. Co si budeme povídat, dnes málokdo z nás bydlí bez hypotéky. Už po prvním roce u nás, když se chce mladý policista osamostatnit, dostane potvrzení o stálém platu. Banky na to dost slyší, mají v nás jistotu." Pro ženy práce ve státním sektoru navíc znamená, že když odejdou na mateřskou, tak se jim šest měsíců drží stejná pozice a po návratu mají stejnou výplatu jako dřív. "V případě nástupu na rodičovskou dovolenou je žena převedena do aktivních záloh. Po ukončení dovolené je z nich vyjmuta a má nárok na stejnou tarifní třídu kdekoli v rámci bezpečnostního sboru." Středočeský kraj tak ženám vychází vstříc nad rámec zákona.

Když projdete úvodními testy, čeká vás měsíc pořadové přípravy a manipulace se zbraní ve Vyškově. Pak rok studia v Praze nebo Brně. Už máte zajištěn finanční příjem.

Kampaň je v kraji vedena jako apel na občany, kterým není lhostejná bezpečnost místa, kde žijí. A vlastně se dá říct, že tato práce je i taková preventivní léčba. "Policista nikdy netrpí demencí. Prostě to není možné při objemu problémů, které denně řeší. Učí se stykem s lidmi. Jednou z něj někdo udělá blbce a příště si dá velký pozor, aby chybu zopakoval," uzavírá Michal Strieborný. Takže, dámy a pánové, obléknete slušivou uniformu?