Hřbitov neznámých - tady běhá mráz po zádech

Některé hroby jsou exhumovány kvůli vyšetřování nebo převozu pozůstalými
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Asi nikdo tu nechtěl skončit. Bezdomovci či oběti trestných činů. Lidé, kteří ztratili identitu. Mělké hroby označené jen číslem, bez věnců a bez květin, obehnané drátěným pletivem.

Je to vlastně hřbitov na hřbitově. Uvnitř areálu Ďáblického hřbitova, mezi rozptylovou loukou a zahradnictvím, najdete místo za zahradním plotem, které nevypadá úplně pietně. Hroby mají jen plastovou cedulku s číslem. Zarůstají trávou, která se kosí jen občas. Žádné náhrobky ani jiné znaky smutku, na něž jsme z českých hřbitovů zvyklí. 

Právě kvůli možnému vyšetřování trestných činů není dovoleno mrtvá těla spálit, a proto jsou z Prahy a širokého okolí svážena na "hřbitov neznámých". Někdy jsou to těla, ale někdy jen jejich části. "Celkem jich zde leží asi sedm set a jen loni přibylo čtyřicet nových. Pohřbívá se tu od devadesátých let," sdělila ředitelka hřbitovní správy v Ďáblicích Jana Omelková.

Nebožtíci jsou tu pohřbíváni do mělkých hrobů, protože policie si někdy vyžádá jejich exhumaci kvůli vyšetřování. Občas se podaří zemřelého časem identifikovat a pak si jeho ostatky po zaplacení nákladů mohou příbuzní odvézt. 

Další zajímavost o Ďáblickém hřbitově: Kde najdete poslední odpočinek? V lese
Klíčová slova: