Houbařská sezona už začala. Smaženice nemá chybu

Takhle roste helmovka pařezová
Zobrazit fotogalerii (10)
 

První objevy nacházeli houbaři už před dvěma týdny, ale teprve teď houby začínají růst ve velkém. Rostou hřiby kováři, žampiony, lišky, ale i masáci. Podívejte se na čerstvé úlovky z Velkých Popovic.

“Tak jsme se zase po dlouhé době vypravili do lesa, prošli jsme velkou část lesa v oblasti u Velkých Popovic. A výsledek? Ve dvou lidech a po čtyřech hodinách snahy jsme našli 4 hřiby kováře, 4 lesní žampiony, hrst malých lišek, hst babek, 3 holubinky a jednu muchomůrku růžovku,” konstatuje houbařka Jiřina (48), která houbaří odmalička. Její úlovky si prohlédněte ve Fotogalerii.

Paní Jiřina (48) houbaří odmalička. Na houby chodí většinu roku, i když napadne sníh. Které houby sbírá na jaře a kam na ně chodí?

 

“Ono je to celkově tak, že najdete pár žampionů a pak strašně dlouho vůbec nic. A pak zase pár babek na jediném místě, i když kolem nich není ani ťuk. Ale když porovnám tu loňskou podzimní houbovou katastrofu, tak to byla vlastně hitparáda a smaženice z čerstvých hub neměla chybu,” libuje si.

 

Jarní sezona houbaření už začala, houbaři nacházejí kačenky, májovky, teď se k tomu přidávají babky, kozáci, lišky, ale i hřiby. V lese je prý poměrně vlhko, takže by se houby při tomto počasí mohly do konce týdne začít pořádně rozrůstat. “Alespoň v to doufám,” usmívá se paní Jiřina. “Už to není takový ten mrtvý les, už je voňavý po čerstvě pokáceném dřevu a po houbách.”

 

Ale i pro houby se musí něco obětovat. Teplé počasí totiž přeje klíšťatům. Momentálně jsou klíšťata nejaktivnější, a proto nesmíte zapomínat na repelent. “Odnesli jsme si snad za každý druh houby jedno klíště. Celkem jich bylo pět,” přiznala houbařka. “Sice jsme očkovaní, ale proti lymské borelióze očkovací látka bohužel zatím není. Nám se v rodině osvědčil podomácku připravený repelent proti klíšťatům.”