Letos první otrava houbami! Manželé v Třebestovicích snědli hřib satan

Hřibem satanem se přiotrávili manželé z Třebestovic
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Manželský pár se houbami přiotrávil dnes v noci v Třebestovicích na Nymbursku. Žena skončila na jednotce intenzivní péče v nymburské nemocnici.

Dnes v noci zasahovala záchranná služba v rodinném domě v Třebestovicích. Starší manželský pár si z procházky v lese přinesl houby, mezi nimiž byl pravděpodobně i hřib satan.

Letos je to první případ otravy houbami.

Jejich zdravotní stav se postupně zhoršoval. Žena zvracela, měla střevní potíže a začala se objevovat i dušnost, mírnější projevy otravy měl i její manžel. Přivolaná záchranka ženu okamžitě převezla na JIP do nymburské nemocnice, muže záchranáři ošetřili na místě a zůstal doma.

"Stav ženy je opět v dobrém stavu, nejpozději zítra bude propuštěná do domácího léčení," říká mluvčí nymburské nemocnice Pavlína Stránská.

Otrava houbami má řadu příznaků

Jak bude lidské tělo reagovat na otravu, závisí na množství a druhu hub, které dotyčný požije. Důležitou roli hraje i celkový zdravotní stav člověka.

Obvykle se projevuje zvracením, dušností, třesem a křečemi. Později začne klesat krevní tlak a hrozí selhání životních funkcí.

Nikdy nepijte při otravě mléko ani alkohol. Zatížíte tím trávicí trakt.

Co dělat při otravě houbami?

"V případě podezření z otravy je nutné okamžitě vyvolat zvracení. Dobré je použít projímadla, aby se urychlilo vyprazdňování střev," vysvětluje mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Užijte větší dávku černého uhlí, které na sebe dokáže navázat škodlivé látky a může zmírnit jejich vstřebávání do těla. Vypijte hodně vody, voda propláchne ledniny a vyplaví škodlivé látky z těla. Zároveň předejde dehydrataci.

Zavolejte si záchranku a odevzdejte lékařům vzorek hub, které jste snědli. A to i v případě, že prošly trávicím traktem.