Na zahradu přiletěl roj včel, buďte rádi!

Potichoučku, polehoučku a můžete je i pozorovat
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Včelky se začínají rojit. Uprostřed svého ochranného valu drží královnu, aby se jí něco nestalo. Jeden z nejúžasnějších živočichů je včela.

Známým přiletěly za zahradu včelky. Celý roj se usadil na stromě, „to to bzučí“. Co dělat? Můžeme se na ně jít podívat? Jak už víme z článku kolegyně Andrey Aldorfové, není bezprostředně nutné na roj volat hasiče, ti by včely vysáli a dost pravděpodobně by tak vzácný hmyz nepřežil. Je lepší počkat, až samy odletí.

 

Věděli jste že:

  • Včely  tvoří celkem sedm čeledí.
  • Šest ze sedmi čeledí v sobě zahrnuje velice druhově rozmanité samotářské včely.
  • V Čechách a na Slovensku žije 609 druhů včel samotářek.
  • Sedmou čeleď představují včelovití (Apidae), do těch patří naše včela medonosná, čmeláci a tropické bezžihadlé včely.

 

Jeden z nejúžasnějších tvorů je včela

Pokud se chcete na roj podívat zblízka, tak musíte být velmi opatrní. Nedělejte prudké pohyby

a nehlučte. K včelstvu můžete přijít poměrně blízko, přibližně tak na metr. Roj vypadá nebezpečně a mohutně bzučí, ale nebojte, pokud jim neublížíte, nevrhne se na vás.

 

Chrání svoji královnu, ta je ukrytá uvnitř. Na vaší zahradě příliš dlouho nepobudou, máte ale jedinečnou příležitost podívat se, jak to vlastně vypadá. Pokud se u vás tato skvělá stvoření objeví, buďte rádi, že jste je mohli pohostit.

Včela je jedinečný, životadárný hmyz. Bez opylovačů by moc toho života na planetě nebylo. Máme díky nim nejen výborný a zdravý med, ale i včelí vosk nebo propolis. Když už by na vás včely zaútočily, nemá cenu utíkat, jen je dráždíte, lepší je zalehnout, žádné prudké pohyby, zůstat v klidu. Pokud je poblíž rybník, skočte do něj, tam za vámi nemohou.