V Černošicích spadl strom na cyklistu

Zákaz vstupu na stezce z Černošic do Radotína cyklisté nikdy příliš nedodržovali
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V sobotu v podvečer se ulomila silná větev a spadla na cyklistu. Muže v bezvědomí odvezl vrtulník. Cyklostezku město nechalo do odvolání uzavřít.

Neštěstí se přihodilo na cyklostezce mezi Černošicemi a Radotínem, roubené topolovou alejí. Vlivem silného větru se ulomila větev stromu a dopadla na projíždějícího muže, který byl vážně zraněn. Záchranáři muže v kritickém stavu transportovali letecky do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Již v minulosti byli cyklisti na stezce z Černošic do Radotína ohroženi

 

Cyklostezku nechalo vedení Černošic z bezpečnostních důvodů do odvolání opět uzavřít. Naposledy byl průjezd zakázán koncem loňského roku. Cyklisti ho však příliš nerespektovali.

 

 

 

 

Cyklostezka je nebezpečná

Aleje chrání zákon           Dříve bylo možné stromy v alejích kácet na základě pouhého „oznámení“. Ochránci se ale zasadili o novelu zákona o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb., platnou od konce roku 2009, na základě níž je při porážení stromů nutné získat povolení. Pouze kácení stromu v havarijním stavu je možné provést okamžitě, se zpětným nahlášením do 15 dnů. To platí pro stromy bezprostředně ohrožující lidské životy, zdraví, případně majetek.
 

 

Město Černošice i městská část Radotín jsou si nebezpečí pádu větví na problematické cyklostezce dobře vědomi. Prvním varováním byla podle starosty Radotína ulomená větev, která skončila těsně před procházející se maminkou s kočárkem. Černošičtí hasiči při větrném počasí museli již také několikrát zasahovat. Stromy jsou proto pravidelně kontrolované dendrology a řadu z nich už nechala města vykácet nebo alespoň ořezat. Aleje jsou však chráněné zákonem.

Proti prořezávání topolové aleje podél Berounky sepsali obyvatelé Černošic a Radotína petici. Zdejší stromy jsou staré pouze něco přes 40 let. Topoly se ale nepyšní příliš dlouhou životností a větve mají velmi křehké. Jejich osud je tímto neštěstím pravděpodobně zpečetěn.

Cyklistovi přejeme dobré zotavení.