Ženu zavalila zemina, boj o její život trval dvě hodiny

 

Na Palackého náměstí v Hořovicích na Berounsku se stala tragédie. Ženu zavalila zemina během práce ve výkopu přímo u jejího domu. Na místo se téměř okamžitě sjely jednotky hasičů i dalších záchranných složek a začal boj s časem.

Jako první byla na místě hořovická jednotka hasičů, už  během necelých tří minut. S jedenačtyřicetiletou ženou totiž na stavbě pracoval i bagrista, který vše nahlásil. Záchranáři ale nejprve museli vyřešit zásadní problém - žena nebyla pod zemí vůbec vidět, takže netušili, kde začít s pokusy o její vyproštění. "Přijel tam ze Zbiroha sací bagr, speciální technický kontejner z Kladna a operační středisko tam vyslalo všechnu možnou odpovídající techniku a velký počet hasičů," popsal mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. 

Hasiči na místě pracovali ještě několik hodin po nalezení mrtvé ženy. Výkop byl zahrnut a pažení ve spolupráci s příslušníky z báňské stanice z Prahy demontováno.

Přes enormní nasazení všech lidí i strojů se však ženu bohužel podařilo najít až po několika hodinách, přestože výkop byl hluboký sotva tři metry. Zavalená v době objevení už nejevila známky života. Lékař, který si ji samozřejmě okamžitě po vyproštění přebral, tak musel pouze konstatovat smrt. 

Případ nyní vyšetřuje policie. Podle všeho jde o nešťastnou náhodu. Žena se snažila ve výkopu umístit hydroizolační fólii, která zabrání vodě v pronikání do základů domu. Zavalila ji masa hlíny, před kterou neměla šanci uhnout ani uniknout. V Hořovicích se záchranáři v poslední době rozhodně nenudí. Není to tak dávno, co zasahovali u velké vody.