Houby: Nejlepší houbový recept je tady!

Cibulku smažíme pěkně do sklovata
Zobrazit fotogalerii (5)
20.06.2016 - 06:00  

Byli jste o víkendu na houbách a nevíte co s nimi? My vám přinášíme recept na luxusní houbový koláč. Hotovo za chvíli a v puse nebe!

Nebudete potřebovat nic zázračného. Je to jednoduché kynuté těsto a výborná houbová náplň, houbový koláč máte na světě za pár chvilek. Olizovat se budete ještě za týden, tohle musíte mít. Takže, co potřebujeme na stvoření jedinečné houbové delikatesy?

 

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ¼ hrnku oleje
  • 200 ml mléka
  • ½ droždí
  • Špetka soli
  • Špetka pepře
  • Lžička kari (nemusí být, ale je to luxusní)
  • Špetka cukru

 

Náplň:

  • Přibližně ¾ kila čerstvých hub, ideálně nějaká dobrá směska
  • 2 menší nebo jedna velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Sádlo
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek
  • 1 vejce
  • Smetana – podle chuti, já dávám asi 100 ml
O uplynulém víkendu jsme houbám věnovali hned několik článků. Třeba ten, podle kterého zaručeně poznáte muchomůrku růžovku: Houby: Jak poznáte růžovku? Luxusní houby se lidé bojí. Košík hub teď nasbíráte za chvíli... Houby: Plný košík za hodinku

 

Zaděláme si kvásek – ohřejeme mléko, musí být vlažné, ne horké, přidáme ¼ lžičky cukru a lžičku mouky a samozřejmě droždí – necháme vzejít. V míse smícháme všechny sypké ingredience, až nám kvásek vzejde, přidáme ho do mísy spolu s vajíčkem a olejem. Zpracujeme řidší těsto a necháme kynout na teplém místě asi tak hodinku.

 

Mezi tím máme ideální čas k přípravě náplně. Cibulku nakrájíme na větší kusy a pečeme na sádle do sklovata, potom přidáme houby, koření a sůl. Houby musí být skoro uvařené, kdybychom je pekli syrové, pravděpodobně bychom je neupekli. Z hub musíme vyvařit všechnu vodu, těsně před koncem přidáme česnek, který jsme utřeli se solí. Zamícháme a necháme vychladnout. Do studené směsi přidáváme vejce a vlijeme smetanu, zamícháme.

 

Těsto dáme do vymazané formy. Na něj potom vlijeme houbovou náplň. Pečeme při 180 °C přibližně ¾ hodiny až hodinu. Dobrou chuť!


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru