Cyklisté zbystří: Vznikne nová cyklostezka i lávka přes Labe

Nová cyklostezka je v plánu na trase Nymburk - Lysá nad Labem - Čelákovice
 

Nová cyklostezka vznikne na trase Nymburk - Lysá nad Labem - Čelákovice a propojí se s dalšími cyklostezkami v okolí. Ve středu Čech vznikají nové trasy stále častěji, jejich vzájemná napojení jsou však nedostačující. Postavená bude i nová lávka přes Labe.

Síť cyklostezek se ve středu Čech rozroste o další kilometry. Rada Středočeského kraje schválila novou trasu, která povede městy Nymburk - Lysá nad Labem - Čelákovice.

Česká republika je zapojena do projektu evropské sítě cyklostezek EuroVelo, který byl vypracován Evropskou cyklistickou federací a klade si za cíl provázat 12 panevropských cyklistických stezek spojujících všechny země Evropy.

Předběžný záměr projektu předpokládá délku cyklostezky devatenáct a půl kilometru. Délka se ještě může v rámci plánování změnit, to samé platí o místech, kudy stezka povede.

Necelých dvacet kilometrů vyjde na 127 milionů

Nová trasa scelí hlavní nadnárodní a národní trasy Labská stezka v úseku Kostelec nad Labem – Kolín o délce sedmdesáti kilometrů.

"Cyklostezka se propojí se systémem cyklostezek v úseku Nymburk – Poděbrady,“ dodal náměstek pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD). 

Financování celého projektu podpoří evropské peníze prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu i dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. 

"Ještě jsme nezačali pracovat na plánech. Prozatím jsme ve fázi příprav. Optimistické pohledy počítají s novou cyklostezkou nejdříve v roce 2022," říká starosta Čelákovic Josef Pátek. "Se zdržením realizace cyklostezky počítáme i kvůli jednání s občanskými sdruženími, které často řeší například použitý materiál," doplňuje Josef Pátek.

Cyklostezkám ve středu Čech chybí vzájemné napojení

Nové cyklostezky vznikají stále častěji. Většinou jsou to kilometrové úseky, které na sebe nejsou napojené. "Například na Kladensku je cyklostezek poměrně dost, cyklisté by ale rozhodně uvítali, pokud by se na konci úseku nemuseli otočit a jet zpět. Jako vzorový příklad bych uvedl cyklostezky na Šumavě, které na sebe vzájemně navazují," říká místopředseda unie amatérských cyklistů Ondřej Seidl.

Naprosto chybí páteřní okruh okolo Prahy a samotné spojení s Prahou. "Deset kilometrů před Prahou cyklostezky končí, cyklisté tak musí jezdit po silnicích," doplňuje Onřej Seidl.

V Černošicích spadl na cyklistu strom. Přečtěte si více informací.
V terénu jsou cyklostezky značeny žlutými směrovými tabulemi se symbolem kola a číslem trasy. Uvedeny jsou i údaje o názvech a kilometrových vzdálenostech cílů na trase.

Labe mezi Kostomlaty a Hradišťkem přejdete po lávce

Rada Středočeského kraje odsouhlasila společně s novou cyklostezkou i výstavbu lávky přes řeku Labe. A to mezi Kostomlaty nad Labem a Hradišťkem. Předpokládaná délka je mezi 364 a 370 metry.

„Přemostění usnadní život obyvatelům Kostomlat nad Labem a Hradištka a spojení Labské stezky s rekreační oblastí Kerska rozšíří nabídku turistických aktivit ve středním Polabí,“ shrnul náměstek Horčička.

 

Jaké cyklostezky jsou ve středu Čech vyhledávané?

Praha - Zbraslav - Řevnice - Cukrák

Liběchov - Štětí - Říp - Kralupy nad Vltavou - Praha

Brandýs nad L. - Mělník - Praha