Problémem vedení kraje je mizerná komunikace s Prahou, tvrdí Josef Vacek

Josef Vacek se po osmi letech vrací do politiky
 

Představujeme kandidáta na hejtmana Středočeského kraje Josefa Vacka, který kandiduje za koalici tvořenou KDU-ČSL, SNK ED a Stranou zelených.

Josef Vacek se vrací zpět do politiky po osmi letech. Po neúspěšných volbách do Senátu Parlamentu České republiky v roce 2008 za KDU-ČSL musel z politického života odejít. Následně pracoval jako projektový manažer nebo odborný asistent.

V čem vidí budoucnost kraje a v čem podle něho dosavadní vedení chybovalo?

Bývalý náměstek hejtmana Středočeského kraje a starosta města Příbrami (KDU-ČSL). Absolvent SPŠ elektrotechnické v Praze, později vystudoval Teologickou fakultu UK v Praze. V letech 1974–1982 pracoval v Uranových dolech Příbram jako provozní elektrikář. V období let 1982–1991 byl zaměstnán jako technik ve Středočeském energetickém závodě Praha. V roce 1985 se stal členem ČSL, později KDU-ČSL. Mezi roky 1985–1990 působil jako poslanec MěNV Příbram. V letech 1990–2006 byl zastupitelem a radním města Příbram, v letech 1991–2002 pak město řídil z pozice starosty. Od roku 2000 byl po dvě volební období také zastupitelem a radním Středočeského kraje, od roku 2004 pak ve funkci statutárního náměstka hejtmana Středočeského kraje. V roce 2002 a 2008 neúspěšně kandidoval do Senátu PČR. 

Co byste chtěl jako hejtman dokázat?

S koalicí jsme definovali takové desatero hříchů Středočeského kraje. Na prvním místě stojí zadluženost kraje, která za poslední rok stoupla o miliardu a brzy překročí pětimiliardovou hranici. Je tedy potřeba stabilizovat krajské finance. Když naše strana KDU-ČSL odcházela z krajské politiky, odevzdali jsme nezadlužené nemocnice, nyní se jejich dluh dostal k šedesáti milionům.

Kde se podle vás stala chyba?

Ukazuje to finanční negramotnost a neschopnost vedení současného kraje. Nejen hejtmana Petery, ale i jeho nejbližších spolupracovníků. Hejtman je ovšem hlavou, tudíž odpovídá za celek. Zároveň nejsou schopní komunikovat s hlavním městem.

A vy byste jako hejtman našel řešení?

Určitě dokážu dát kraji nový impuls v komunikaci s Prahou. Díky mojí letité práci na pražském magistrátu mám dostatek kontaktů. Především se chci zasadit o budování metropolitní integrované dopravy. V současné době má Praha a Středočeský kraj oddělené dopravní systémy. Nynější vedení kraje nedokázalo za celých osm let v jednání s Prahou pokročit. Sám bydlím ve vesnici za Příbramí a vím, jaké problémy to pro obyvatele přináší. Chci, aby Středočeši jezdili pouze na jednu jízdenku a na krajích Prahy aby byla vytvořená záchytná parkoviště. S mými kontakty jsem schopný tato jednání rozhýbat.

O možnostech cestování mezi Prahou s Středočeským krajem na jednu jízdenku jsme psali více zde.

Jaké projekty byste chtěl naopak odvolat?

Zásadně nesouhlasím s postavením nové megaspalovny v Mělníku. Stavět spalovnu vedle spalovny v Malešicích, která se má ještě rozšiřovat, je ekologický zločin. Naše koalice bude proti tomu, aby se tento projekt realizoval. Nemá jakýkoli smysl, aby byly dvě spalovny od sebe vzdáleny padesát kilometrů. Tady je opět vidět problém v komunikaci mezi hejtmanem a Prahou. Také se tvrdě stavím proti trasování silnice D3 v Posázaví. Nechápu, proč stavět silnici v chráněné krajinné oblasti, když by stačilo dostavět silnici D4 skrz Příbram.

Jsou podle vás pro kraj potřebné developerské projekty?

Zábor zemědělské půdy vidím jako problém. Vznikající developerské projekty nejsou kvalitní a podle mého názoru jsou ekologicky zhoubné. Vyčítám Středočeskému kraji a hejtmanství, že nedokázaly developery zkrotit dobrým územním plánem. Nechali věcem volný průběh pod záminkou vzniku nových pracovních míst. Ta zde prakticky nevznikají, naopak vznikají škody na životním prostředí. Můžu jmenovat například haly Goodman, o kterých jsme spolu již hovořili.

Pokud se ale budeme bavit o rodinných domcích a novostavbách s byty, může vám mnoho lidí oponovat, že noví obyvatelé přinesou obci peníze.

Proti těmto projektům se razantně nestavíme. Výstavbu občanských staveb by ale měla doprovázet výstavba škol a školek, která se ale většinou neděje. Potom se obce dostávají do velkého tlaku.

To znamená, že by se podle vás měly poté obce snažit o výstavbu školek a škol?

V územním plánu by to mělo být jasně specifikované. Nová místa pro školáky by měl dostat na starost developer, pokud postaví rodinné domky nebo byty, musí se postarat, aby to obec nijak nezatížilo. Samozřejmě by tam měla být spolupráce, ale obce by neměly developerům ustupovat. Osobně si myslím, že musíme zastavit šílený zábor zemědělské půdy v kraji. Nevíme, jak se vyvine zahraniční situace, a v budoucnosti se takto nebudeme schopni zásobit z vlastních zdrojů.

Dokázal byste jako hejtman pomoci malým živnostníkům?

Bohužel krajská legislativa v tomto směru nedává příliš možností. Každopádně Středočeský kraj poskytuje velké množství malých zakázek a tam musí být snaha oslovit regionální firmy. Důležité je, aby u nás nestavěly firmy z Ostravska, což se teď děje. Nejdůležitější je při výběru cena, a protože mají málo práce, dokáží jít s cenou níže než živnostníci v našem kraji. My se bohužel musíme vejít do zákona o zadávání veřejných zakázek a tam jsou rozhodující ceny.

Je to tedy řešitelné?

Ano, v rámci novely tohoto zákona bude možné zohlednit i jiná hlediska než kult nejnižší ceny. Uvidíme ale, jak proběhne na podzim jeho novelizace.

Největší hrozbou pro tyto živnostníky jsou registrační pokladny. Jak se k tomu stavíte?

Myslím si, že by se stát měl soustředit na velké nadnárodní firmy, kterými teče největší množství peněz, jako jsou například banky a farmaceutické firmy. Měl by soupeřit se sobě rovnými a ne se vrhnout na malé živnostníky, kteří stát neobtěžují. Pro mě je to zlo.

Josef Vacek se narodil 29. června 1959 v Příbrami. Je ženatý a má dvě děti.

Pojďme k vaší kampani. Jak bude vypadat?

S kampaní jsem už začal. Každý víkend se objevuji na společenských akcích hasičů, zemědělců i na církevních akcích. S klasickou kampaní, kdy se přijelo do města s balonky, jsme skončili, koblihy také nerozdáváme. Je to samozřejmě spojené s penězi, které máme k dispozici na kampaň, nyní je to milion korun. Velké strany mají až třicetinásobně větší kampaň, proto my na to musíme jít jinak. Středočeský kraj je veliký, takže jsme si s prvními devíti kandidáty rozdělili dvanáct okresů na 9 volebních obvodů. Každý si povede samostatnou autonomní kampaň. Velká města jako Kladno, Mladou Boleslav a Benešov ale pojedeme společně. Já vedu kampaň na Příbramsku, Benešovsku a Berounsku. 

Koho se snažíte oslovit? Jaké typy voličů?

Především naše voličská jádra a nerozhodnuté občany nebo prvovoliče. Na jedné straně je to klasický venkovský volič, který má blízko k římskokatolické církvi, a na straně druhé mladé rodiny především na Praze-východ a na Praze-západ, kde je dokáže oslovit Strana zelených. V tomto máme jako koalice výhodu, snažíme se získat prvovoliče a udržet konzervativce. A zatím se daří.

Koníčky: Mám rád českou literaturu, český film šedesátých let a literaturu faktu. Od osmnácti let si tvořím vlastní knihovnu, nyní mám už přes šest tisíc knih. Propadl jsem sbírání známek a dálkovým pochodům. O víkendech nachodím i více než dvanáct kilometrů. Většinou ale sám, jdu více než šest kilometrů za hodinu, manželka za mnou vždy vlála.

Jaké si dáváte šance na výhru?

Našim úspěchem bude, když se vrátíme do zastupitelstva Středočeského kraje. Snažíme se uvažovat reálně, předvolební průzkumy nám dávají 7,5 až 9 procent. Pokud bychom dosáhli tohoto čísla, budu to považovat za úspěch.

S vaší minulostí starosty v Příbrami se k městu váže nelichotivá přezdívka středočeské Palermo. Bojíte se, že by to mohlo váš úspěch ohrozit?

Tohle souvisí s kriminalitou, kterou v tu dobu nebyla schopná příbramská policie vyřešit. Z dvanácti vražd (především podnikatelů, pozn. red.) dokázala policie vyřešit pouze šest. Starosta města do těchto věcí nezasahuje. V rámci politického boje se ale podařilo mě s tímto problémem spojit. Patří to tedy k mé politické historii, ale v tomto směru se cítím být jistý v kramflecích.

Koho považujete v nadcházejících volbách za největšího soupeře?

Řekl bych, že ODS s Martinem Kupkou, protože oslovují podobné portoflio voličů. A určitě TOP 09.