Příroda: Obří pavouk útočí?

Jde o housenky bourovce březového
Zobrazit fotogalerii (5)
 

U lesa se zabydlel prazvláštní tvor, několik dní jsme okolo chodili velmi obezřetně. Co to může být? Snad ne tropický pavouk?

Kousek od lesa jsme zpozorovali prazvláštní pavučinu. Celý kokon visí na staré jabloni. Na jeho vršku sedělo cosi velkého a chlupatého. Vůbec v nás nezanechával dobrý pocit, nějaký ten tropický pavouk se do Čech tu a tam dostane - například s cizokrajným ovocem. Zvědavost byla ale silnější než strach.
 

Máme rádi přírodu a rádi chodíme na houby, už jste letos také byli? Houby: Plný košík za hodinku. A co si z nich uvařit? Houby: Nejlepší houbový recept je tady!


Rozhodli jsme se útvar nafotit a prozkoumat. K našemu údivu už na jeho špici neseděl ten zvláštní chlupatý tvor. Pohybovalo se tam jen pár housenek. Až dnes jsme si všimli i toho, že listí na větvích kolem kokonu je okousané.
 
Jednoduché rozřešení
Nešlo o žádného tropického pavouka nebo jinou potvoru, ale o obyčejnou můru. V kokonu jsou ubytované housenky bourovce březového. Bourovec je malý noční motýl. V jednom hnízdě jsou jich desítky, ne-li stovky a dovnitř se schovají vždy za nepříznivého počasí. Až tedy něco podobného potkáte, neděste se, žádné nebezpečí vám nehrozí.