25 let od odchodu sovětských vojsk z Milovic. Oslavy zahájí Michael Kocáb

V Milovicích oslavují odchod posledního sovětského vojáka/Ilustrační foto
 

V Milovicích dnes oslaví dvacáté páté výročí odchodu sovětských vojsk. Pro návštěvníky je připravený bohatý program, který zahájí Michael Kocáb. Nebude chybět ani půlnoční ohňostroj.

Pokud jste si ještě neudělali plán na sobotu, doporučujeme vám navštívit Milovice. Dnes v deset hodin dopoledne zde na náměstí 30. června zahájí oslavy odchodu sovětských vojsk z Milovic. Těšit se můžete na zajímavý program i na Michaela Kocába, který se na oslavách zdrží přibližně do dvou hodin.

Právě před 25 lety opustil poslední sovětský voják Milovice a celé tehdejší Československo. Stalo se tak po více než 23leté okupaci naší země. V Milovicích byla tehdy jedna z největších vojenských posádek, kde ve „špičce“ bylo na 180 000 příslušníků sovětské armády a civilistů, sídlila zde Střední skupina sovětských vojsk. 

Město spolu s vojensko-historickými kluby, muzei a sběrateli připravilo celodenní program, jeho součástí budou například simulovaný odchod sovětských vojsk, spanilá jízda vojenské techniky s možností projížděk, hudební vystoupení nebo vernisáž výstavy fotografií. Celé oslavy vyvrcholí půlnočním ohňostrojem. 

Jaký program je pro návštěvníky připravený?

10.00 oficiální zahájení

10.30 vernisáž výstavy fotografií v atriu radnice

11.00 spanilá jízda historické vojenské techniky

13.00 simulovaný odchod sovětské armády

16.30 –23.59 oblíbené regionální kapely

Trampstejk  Nymburk 

Artmosphere poprocková lysko-nymburská formace

Roxor kolínsko-nymburský melodický heavy-metal

Crossband regionální stálice, akustický poprock  

Yetti On Milovice, revival J. Schelingera

Fortuna 77 tancovačková kapela

24.00 ohňostroj

Nebude chybět ani celodenní doprovodný program, vyzkoušet si můžete polní kuchyni. Navštivte stánek zdravovědy a zahrajte si airsoft nebo paintball. Připravená je ukázka práce psovodů, módní přehlídka dobových uniforem, beseda s historikem. Těšit se můžete na statické ukázky vojenské techniky.

Za návštěvu stojí Mordová rokle

Nenechte si ujít prohlídku areálu Vojensko-historického skanzenu Mordová rokle. Navštívit můžete i vnitřní expozici. Do areálu se dostanete kyvadlovou dopravou, která bude řízená právě z náměstí 30. června. Nebudou zde chybět stánky s občerstvením.