Příroda: Jak se rodí nový den

Vypadá to nenápdaně
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Sledovali jste někdy celý východ slunce? Od zlatavého obzoru až po okamžik, kdy se ohnivá koule vyhoupne nad obzor? Pokud ne, nezoufejte, udělala jsem to za vás.
 


Východ slunce patří mezi nejsilnější zážitky vůbec. Pokud jste neměli příležitost celý jej pozorovat, určitě to někdy zkuste. Ale pozor, je potřeba si pořádně přivstat a vyjít na nějaký vysoký kopec, abyste celou scenérii měli jako na dlani.
 
Touto dobou byste měli vstát přibližně ve čtyři hodiny – a to v případě, že máte kopec někde blízko. Už kolem čtvrté je docela vidět. Ovšem pokud všechno chcete opravdu od prvního paprsku, měli byste být někde ve výškách již tak na půl čtvrtou.

Co také můžete potkat v přírodě? Například obrovské a záhadné kokony, kdopak v nich asi může bydlet? Příroda: Obří pavouk útočí?
 
Vše začíná zlatavým svítáním, ještě není nikam vidět, ale obzor bude zlatý, postupně se změní do modro-fialové. Ptáci zpívají, ale tak jakoby nesměle. Kolem půl páté začne celý zázrak, ohnivý kotouč se dere nahoru nad obzor, nejdříve je to jen záře, po chvíli se velmi rychle vyhoupne vzhůru.
 
Jeho neskutečná energie probudí i ty zpěváky, kteří do tohoto okamžiku spali. Ptáci se rozeřvou na celé kolo a kohouti začnou kokrhat. Sílu okamžiku podporuje zlatá záře, která dopadá na okolní lesy, pole a louky, jako by někdo rozsypal po krajině zlatý prášek