Zažijte letní Vietnam v Praze

Ochutnejte pravé vietnamské jídlo
 

Všechna světová metropole mají China Town, zatímco v Čechách máme Vietnam town.

Sapa v pražské Libuši se poslední dobou stává jakýmsi hipsterským trendem. Když tam zajdu v týdnu, potkám tam víc Čechů než svých krajanů.

V Sapě neboli v Malé Hanoji totiž najdete všechny ingredience na oblíbené vietnamské pochoutky. Prodává se tu čerstvá zelenina a ovoce. Bylinky se prý dokonce pěstují kdesi za tržnicí a pečují o ně vietnamští zahradníci.

Už u vchodu začnete mít pocit, že jste se ocitli v jiném světě. Najednou jsou billboardy a nápisy ve vietnamštině. Nikdo nedodržuje dopravní pravidla (takže bacha, pokud se tam chystáte autem). Celý areál v podstatě postrádá jakýkoliv řád a systém. Kolaři tu předvádějí hotové cirkusové kousky, když místo držadla drží v ruce misky s polívkou. A naprosto nonšalantně proplouvají davem a krouží úzkými uličkami.

Do Sapy chodí i reportérka ČtiDoma, mrkněte na její fotoreportáž.

Když vstoupíte do tržnice hlavním vchodem se žlutou bránou, najdete hned po pravé straně ulici s krámky s potravinami. Seženete tu rýžovary, nádobí, koření, ale i živé kraby nebo ryby. Zvlášť v létě je výběr opravdu široký a šťavnatý.

Nejraději chodím do Sapy v sobotu odpoledne. Je to den, kdy sem Vietnamci míří za zbožím. Jsou to převážně maloobchodníci, kteří sem jezdí pro zásoby do večerek a obchodů s oblečením nebo smíšeným zbožím. V sobotu v Sapě nasajete nejvíce té autentické vietnamské atmosféry, kdy lidé na sebe pokřikují, ulice jsou zacpané a obchody plné. Taky jídlo je v sobotu nejčerstvější a výběr je daleko větší.

Svoji návštěvu vždycky zahajuju u voňavého oběda s bun cha (grilovaný bůček), bun ca (rybí polévka) nebo nejznámnější vietnamskou polévkou pho bo. V létě si po obědě vždycky dopřávám ještě čerstvý maracujový džus od pána s vozíkem.

Takže až budete chtít v létě zažít pravý nefalšovaný Vietnam, nemusíte hned kupovat letenky, zajděte jednoduše do Sapy. Pokud navíc budou venku čtyřicítky, tak to budete mít opravdu se vším všudy!
 

Klíčová slova: