Koupaliště: Kde úřadují sinice?

Mlékojedy
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Prázdniny začaly a tisíce dětí si tak oddychnou od školních povinností, chcete s nimi vyrazit na koupaliště? Měli byste vědět, jak to vypadá s kvalitou místní vody!

„Vývoj počasí, který je na rozdíl od loňského suchého a horkého roku velice pestrý a proměnlivý, se projevil pozitivně i na kvalitě vody v přírodních koupalištích,“ říkají hygienici.

Na všech sledovaných koupalištích je voda víceméně v pořádku. Oproti poslední kontrole se kvalita zhoršila na přehradní nádrži Orlík. Pár slunečních dní mu nepomohlo. A tak se na všech lokalitách projevil nárůst sinic.

Kam se můžete vydat na přírodní koupaliště? Kam na letní koupačku? Velký přehled je tady. A co venkovní bazény? Kam v horku na koupák? Přehled bazénů je tady

„Obsah chlorofylu ani počty sinic však zatím nedosahují významných hodnot a podle provedených rozborů byla na všech sledovaných místech kvalita vody hodnocena stupněm 2, tzn. voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi,“ pokračuje Krajská hygienická stanice.

„Stejný stav zůstává i na lokalitě Bakov na Mladoboleslavsku, Tyršově koupališti v okrese Rakovník a na rybníku Jureček, Proboštských jezerech a přírodním koupališti Vyžlovka v oblasti Praha-východ,“ dodávají hygienici.

A kde je situace lepší? Například na Živohošti nebo v Županovicích. Voda je tady hodnocena stupněm 1 – tedy jako vhodná ke koupání. Výborná kvalita vody je i na všech malých koupalištích, která jsou kontrolována provozovateli.