Životy visely na vlásku, výbuch rozmetal rodinný dům

Zázrak, že to obyvatelé domu přežili
 

Rána, která byla slyšet na vzdálenost několika stovek metrů. Tak svědci popsali výbuch v rodinném domě v obci Podbrdy na Berounsku. V té chvíli se uvnitř nacházely dvě osoby, kterým tak šlo o holý život. 

Jako první na místo dorazili místní dobrovolní hasiči, kterým se opravdu nejen podařilo dva lidi v sutinách najít, ale také je z nich živé vyprostit. Žena byla nakonec ošetřena na místě, muže převezli záchranáři do nemocnice. Ani jeho zranění však nebylo nijak dramaticky vážné. U obou dvou tak museli stát všichni andělé, kteří byli momentálně k dispozici.

Hasiči se opravdu nenudí. Podívejte, co je také jejich práce.

Dalším vyšetřováním bylo upřesněno, že se jedná o výbuch propan-butanové tlakové lahve, který poškodil část domu. "Vzhledem k tomu, že bylo potvrzeno, že se uvnitř nikdo další nenachází, byla odvolána speciální technika z Kladna a Slaného a kynologové se psy," upřesnil za hasiče Pavel Šimek.

Naopak musel být povolán statik k posouzení stability domu a starosta obce pro případné zajištění nouzového ubytování pro obyvatele domu. To však nakonec nebylo potřeba. O provizorní ubytování partnerů se postaral jejich syn. Po zhodnocení stavu domu odborníkem bylo rozhodnuto, že nemovitost není nebezpečná a nehrozí zřícení ani další zranění. Dům byl tedy předán majitelům.

Nejčastěji hasiči vyjíždějí k nehodám. Tato bohužel stála dva lidské životy.

Příčinou výbuchu byla zpuchřelá hadice propan-butanového rozvodu a iniciátor elektrická jiskra z domácí vodárny, která sepnula. Škoda byla předběžně stanovena na 500 000 korun. Podobné zásahy jsou vždy pro hasiče velkou neznámou. Nikdo totiž netuší, kde může přijít další výbuch. Proto lze mluvit o obrovském štěstí, jak to tentokrát dopadlo.