Policisté vzkazují: Kontrolujte, kdo vám hraje na automatech, budeme nekompromisní!

 

Patologické hráčství, někdy také nazývané jako gambling, je i u nás stále velkým strašákem. V posledních letech se navíc zvedá počet žen a mladistvých, kteří tomuto neduhu propadají. A nejsou to zdaleka jen klasické "bedny", ale i online herny nebo mobilní aplikace. 

Děti si tak většinou léčí deprese, nezájem okolí nebo dokonce i rodičů. Na druhou stranu je také pravda, že majitelé a provozovatelé kamenných heren si už dávají mnohem větší pozor, koho ke svým automatům pouští. Ovšem najdou se i výjimky. S těmi pak ale policisté nemají vůbec žádné slitování. 

Někde se hazard prakticky neřeší, jinde jsou naopak velmi důslední.

Na jednu takovou hernu si posvítili v Berouně. Kontroloři tamního úřadu práce upozornili policisty, že pracovnice jedné z nich umožnila hraní mladistvému na výherním přístroji, kde je povolená věková hranice od osmnácti let. "Devětadvacetileté ženě hrozí v případě odsouzení za spáchání uvedeného přečinu až roční trest odnětí svobody, pokuta nebo zákaz činnosti," potvrdila policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Také v Jesenici se hlasovalo o omezení hazardu. Jak to dopadlo?

Obsluha barů a heren tak dostala další jasné varování, že nezkontrolovat si, kdo zrovna u automatů řádí, může vyjít pořádně draho. A je evidentně úplně jedno, že dotyčná osoba možná vypadá jako dospělá. Zdání někdy klame. Přitom stačí pár vteřin, rychlý pohled na občanský průkaz a hotovo. 

V Říčanech se obávali, že se k nim chystá invaze gamblerů z Prahy.

Policisté zároveň slibují, že v Berouně budou následovat další kontroly, ve kterých se zaměří i na podávání alkoholických nápojů mladistvým. Uvidíme, jestli ve městě ještě vůbec zůstane nějaká otevřená herna. Pokud by strážníci byli opravdu důslední, může to znamenat třeba i konec gamblingu v Berouně.