Dobrá práce, vedení kraje ušetří 11 milionů na energiích

Peníze se využijí na jiné potřebné věci
 

Chválit politiky se v naší krásné zemi příliš nenosí. Pravdou je, že v mnoha případech není za co. Tentokrát si ale vedení Středočeského kraje poplácat po zádech zaslouží. Druhý rok po sobě se totiž podaří ušetřit docela slušná částka na energiích. 

Počty jsou to jasné. Pro rok 2017 nakoupil Středočeský kraj prostřednictvím centralizovaného nákupu energií na Českomoravské komoditní burze Kladno pro své objekty a krajské nemocnice elektřinu a plyn s celkovým poklesem nákladů ve výši 11,2 milionu korun. Tato částka tak zůstane v rozpočtu a půjde ji využít jinde. 

Loni se podařilo ušetřit dokonce 26 milionů korun. „Nakupovali jsme takříkajíc v domácím středočeském prostředí. Největších úspor se nám pak díky práci burzy, reagující na aktuální vývoj cen, podařilo dosáhnout u zemního plynu. To společně s nízkými náklady na realizaci veřejné zakázky dělá z burzy vysoce efektivní nástroj,“ komentoval úspěšný nákup energií pro rok 2017 hejtman Miloš Petera (ČSSD).  

Jsou uprchlíci hrozbou pro naši zemi? Co si o tom myslí kandidáti na hejtmana?

Elektřinu v nízkém napětí bude 260 příspěvkovým organizacím a nemocnicím dodávat společnost Centropol Energy za průměrnou cenu 809 Kč/MWh. To představuje oproti minulé ceně pokles o 51 Kč/MWh. Meziročně tak na tuto silovou elektřinu kraj vynaloží o více než 1,1 milionu korun méně. Elektřinu ve vysokém napětí bude dodávat stejná společnost, a to za průměrnou cenu 775 Kč/MWh. Oproti ceně minulé je to o 58 Kč/MWh méně. Meziročně tím kraj sníží náklady na tuto komoditu o více než 2 miliony korun.

Kam zajet pro nejlevnější benzin? Dozvíte se v tomto článku. 

Zemní plyn v kategorii maloodběr i velkoodběr pak bude krajským institucím dodávat Pražská plynárenská za cenu 478 Kč/MWh. Oproti minulé ceně je to pokles o 49 Kč/MWh. Meziročně se pak náklady sníží o 2,3 milionu korun. V kategorii velkoodběr je rozdíl mezi cenou minulou a současnou největší. „Pražská plynárenská nám bude plyn dodávat za cenu 444 Kč/MWh, což je o plných 81 Kč/MWh méně oproti ceně předchozí. Tím dojde ke snížení nákladů o více než 5,8 milionu korun,“ upřesnil hejtman s tím, že společně s úsporou roku 2016 tak centrální nákupy zlevnily energie o 37,2 milionu korun.