Česko proti teroru: Veřejná místa budeme chránit, policie projde cvičením

Vycvičit se proti teroristickým útokům budou moci všichni policisti
 

V posledních týdnech je Evropa na pozoru. Kvůli dosavadním útokům přijalo bezpečnostní opatření i Česko. Od sprna bude platit systém na ochranu míst, kde je vysoká koncentrace osob.

Poslední týdny si evropské státy opravdu neodpočinuly. V úterý na severu Francie dva ozbrojení muži podřízli hrdlo faráři, když byl zrovna na mši, a zranili i další rukojmí. Před dvěma týdny pak najel terorista nákladním autem do davu lidí v Nice, přičemž zabil 84 osob. Minulý týden čelilo útokům také Německo, kde je zatím celková bilance 10 mrtvých a přes 50 zraněných. Tragický útok v Mnichově však nemá podle informací policie teroristické pozadí.

 

Česko před uplynulými dny rozhodně nezavírá oči. Bezprostřední nebezpečí nám údajně nehrozí. „Z dosud získaných informací nic nenaznačuje tomu, že by ČR hrozilo konkrétní nebezpečí,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec minulý týden na Twitteru.

Přesto však Česká republika posiluje ostrahu hranic s Německem. Podle Chovance v Německu zaznívají informace o tom, že budou vyhoštěny statisíce neúspěšných žadatelů o azyl, a hrozí tedy obava, že by lidé mohli nelegálně překračovat hranice do okolních zemí. „Z tohoto důvodu budeme posilovat i ostrahu česko-německé hranice,“ dodává.

 

Systém začne zrychleně platit od sprna

Od sprna by měla začít platit ochrana takzvaných měkkých cílů, což jsou místa s vyšší koncentrací osob, která jsou snadno dostupná. Může jít například o obchodní centra, kulturní, společenské nebo sportovní události. Systém měl být spuštěn na začátku příštího roku, kvůli aktuální situaci v Evropě byl urychlen.

Vznikne metodická skupina, která bude majitelům a provozovatelům měkkých cílů poskytovat nepřetržitou podporu, součástí bude i nonstop hotline, kterou zřídí policie a bude pomáhat zabepečovat veřejné akce či místa. „Policejnímu prezidentovi jsem zadal úkol představit návrhy opatření do 4. srpna. Jde o nastavení standardů a manuálů,“ vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec.

 

Ochrana obcí je stejně důležitá

Důležitou součástí bude i komunikace s obcemi. Provozovatelům a obcím Ministerstvo vnitra a policie nabídne možnost zapojit se do společných cvičení ohledně bezpečnosti. Zapojovat se tak bude moci i krajská policie. Bezpečnostní složky jsou na zvládnutí útoků cvičeny a mají podrobné plány, jak při různých nepředvídatelných typech útoků postupovat.

Přestože policie pravidelně na všech úrovních cvičí např. zásah proti tzv. aktivnímu střelci, proběhne během září několik dalších cvičení zaměřených na reakci bezpečnostních složek na konkrétní teroristickou hrozbu či zajištění bezpečnosti v souvislosti s migrací na slovenské hranici a části německé a rakouské hranice.

Policie tak bude u velkých akcí efektivnější a akceschopnější, je připravena koupit například i technické prostředky, jako jsou mobilní rámy, které by se na akcích mohly umisťovat.