Do Buštěhradu se sjede celý svět, Vědeckotechnický park táhne

Plány jsou opravdu velké
 

Mezi Prahou a Kladnem vyroste do roku 2018 areál, který se může rovnat nejlepším v Evropě. Vědeckotechnický park Buštěhrad spolkne zhruba 800 milionů korun a není náhodou, že projekt připravuje koncern Trigema.

S trochou nadsázky se dá říct, že do Buštěhradu se sjede celý svět. Na více než jedenácti tisících metrech čtverečních využitelných ploch vyrostou moderní prostory pro vývoj a výzkum, kanceláře, podnikatelské inkubátory nebo třeba velké střešní terasy se zelení. „Buštěhrad se zařadí mezi přední evropská centra vědy, výzkumu a vývoje," usmívá se předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural.

Kam si ve Středočeském kraji zajít na jógu? Určitě si vyberete.

Velikosti komplexu samozřejmě odpovídá i jeho cena. 800 milionů není částka, kterou by měl někdo v úmyslu jen tak vyhodit oknem. "Jde o dlouhodobou strategii, nepočítáme s návratem investice v nějakém krátkém časovém horizontu. Zároveň si myslíme, že jde o velmi perspektivní oblast,“ potvrzuje mluvčí společnosti Radek Polák. Z vlastních zdrojů dá Trigema v řádech desítek milionů. Zhruba polovinu by v ideálním případě mohly pokrýt evropské fondy, zbytek bankovní úvěry.

V kraji prý dochází k řadě podvodů kolem zakázek a dotací.

Zatímco většinu podobných mega staveb provázejí dohady ohledně místa, tady šlo vše relativně hladce. Dá se říct, že Buštěhrad byl jasná volba. "Pro hrálo několik zásadních faktorů. Za prvé sousedství s areálem UCEEB (Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ponz. red.), pak strategická lokalita mezi Prahou a Kladnem a také snadné napojení na letiště v Ruzyni,“ vypočítá Polák, proč se Trigema jako garant projektu rozhodla pro malé, ale rychle se rozvíjející město ve Středočeském kraji.

Také Vestec má svůj výzkumný projekt, na který jsou tam právěm hrdí. 

Nespornou výhodou je i fakt, že z Prahy je Buštěhrad coby kamenem dohodil. Ale díky tomu, že neleží v katastru hlavního města, je mnohem snazší získat již zmíněné evropské peníze. Už dnes je jasné, že areál prázdný rozhodně nebude. Prakticky okamžitě po dokončení se do budov začnou stěhovat noví nájemci.

Přitom někdy nejde o zrovna o snadný proces. „Vše musí být přesně podle evropských norem. Od nosnosti výtahů až po vybavení kanceláří. Někdy řešíme i takové věci jako přesné vymalování zdí a tak dále,“ usmívá se Polák a naráží na skutečnost, že firmy chtějí českou pobočku navlas stejnou, jako je mají nejen v Evropě, ale po celém světě. Zatím se však ještě neví, jací nájemníci se přesně do nového areálu nastěhují. Vše je v řešení.

Nemocných s rakovinou přibývá, bývá narušen i sexuální život.

Jelikož Trigema není jen developer, ale o své klienty se stará od A až do Z, veškeré zásadní problémy i sebemenší maličkosti si společnost zařizuje sama. Je zřejmé, že v oboru nejde o žádné vystrašené začátečníky. Vždyť už mají „na svědomí“ Vědeckotechnický park v Roztokách i sousední Park vědy.

Teď vyroste Buštěhrad, který nabídne zaměstnání zhruba pěti stovkám lidí. Ale v Trigemě už myslí do mnohem vzdálenější budoucnosti. „Připravuje se Vědeckotechnický park Žalov. Ale to bych zatím nechtěl řešit, je tam ještě spousta neznámých,“ uzavírá Radek Polák.