Irácký terorista mířil do Prahy

Írácký terorista byl zatčen
 

Irácký terorista Salihi Adnan měl namířeno do Prahy! Je Česko přestupní zemí pro mezinárodní terorismus?

Podle informací aktu.cz se Česká republika skutečně stává transferovou zemí pro mezinárodní terorismus. Podle dokumentů, které se serveru podařilo získat, měl 28. července 2016 přistát na Letišti Václava Havla Mohamed Ameen Adnan Samad alias Salihi Adnan, člověk, který je spojený s terorismem.

Salihi Adnan měl přicestovat linkou z Amsterdamu okolo 16. hodiny, později se podařilo ověřit informaci o jeho pozdním příletu, a to v 21.15. Následně pak po deváté večer měl přestoupit na pravidelnou linku do Ostravy-Mošnova, kde na něho mělo čekat vozidlo, jehož značku a typ redakce zná. To ho mělo dopravit do Polska na Globální dny mládeže v Krakově, kterých se účastnil i papež František.

Jak se k tématu migrace vyjadřují kandidáti na hejtmana Středočeského kraje? Jsou uprchlíci hrozbou? Teroristé se snaží opakovaně vystrašit evropskou populaci, říká Martin Kupka

Salihi Adnan je falešné jméno, na které měl vystavené doklady. Iráčan žijící v Řecku hodlal využít kontaktů, které má na svoji rodinu v Polsku. Podle nepotvrzených informací mohl být ozbrojený. Vyšetřovací orgány mají za to, že právě v Krakově se měl pokusit o teroristický útok.

Do pohotovosti byly uvedeny všechny zpravodajské složky v Nizozemsku, Česku a v Polsku. Zvýšená pohotovost ten den byla vidět na letišti jak v Praze, tak i v Ostravě.

Podle aktu.cz však nakonec Salihi do Prahy nepřicestoval, neboť byl zadržený již v Amsterdamu. Základní informace všem stranám dala polská policie. Vysoce postavený důstojník nově vzniklé Národní centrály proti zločinu agentuře informaci potvrdil, zároveň dodal, že se jedná o tzv. „cestujícího bojovníka“ neboli „osamělého vlka“.