Praha: Teroristický útok na vlak v úterý projednal soud

Byla do teroristického útoku zapletena policie?
 

V úterý projednal pražský městský soud kauzu přípravy teroristického útoku na vlak. Obžalovaní jsou tři anarchisté, jednoho už znáte. O Martinovi Ignačákovi jsme psali v souvislosti s kauzou Antifénix v únoru tohoto roku. Kauza je obviněnými považována za policejní provokaci, neboť mezi obžalovanými jsou i policejní agenti. Jak to s plánovaným útokem bylo?

Kauza, která se týká připravovaného teroristického útoku na vlak, se konečně dala do pohybu. Obžalovaní jsou tři lidé, kterým hrozí trest 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Obžalovaný je hlavní organizátor útoku Petr Sova, který měl vytvořit skupinu, kde působili Martin Ignačák a Alexandra Ščambová.

 

 

Jak to bylo s teroristickým útokem?
Podle obžaloby chtěla trojice provést útok na nákladní vlak, který převážel vojenský materiál, a to za použití zápalných lahví. "Rozhodli se zaútočit na první nákladní vlak převážející vojenskou techniku, neboť představuje především symbol současné státní moci, proti které bojují a proti které směřuje teroristický útok," stojí v obžalobě. Ignačák je jediný obžalovaný, který je dodnes ve vazbě.

 

Podle obžaloby měli Ignačák a Sova společně s policejními agenty nakoupit v prosinci roku 2014 v hobbymarketu materiál k výrobě zápalných lahví. Později z toho měli vyrobit tzv. Molotovovy koktejly, které vyzkoušeli v lomu u obce Chýnice.

 

Trojice měla zápalnou směs zakopat
Směs vytvořenou z benzinu, polystyrenu a rostlinného oleje zakopali 20. dubna 2015 blízko chuchelského železničního mostu, kde se útok podle spisu měl odehrát. Ščambová je obviněna kvůli tomu, že hlídala, zatímco Ignačák s policejním agentem zápalnou láhev ukrývali.

Další obviněnou je Radka Pavlovská, která se účastnila organizovaných schůzek skupiny a jejich plány nenahlásila policii – za nepřekažený trestný čin jí hrozí až tři roky vězení. Obviněná je také Katerína Zezulová, která byla na některých schůzkách. Obviněna byla navíc z přípravy zločinu násilí proti úřední osobě, hrozí jí tedy až 12 let vězení.

Ignačák se Sovou se měli dohodnout, že vyrobí zápalné láhve, které ukryjí poblíž squatu na Cibulce. Měly prý sloužit proti policii či pracovníkům bezpečnostní agentury při vyklízení objektu.

 

Proč byli u činu policejní agenti?
Zůstává však otázkou, proč byli činu přítomní policejní agenti, kteří momentálně rovněž patří mezi obžalované. Sova označil obžalobu za vymyšlený příběh a několikrát prohlásil, že anarchistická skupina kolem něj byla PROTI násilí. Vinu svalil na dva policejní agenty, kteří se do skupiny infiltrovali. "Doufám, že proces ukáže, čeho všeho je policie schopná," prohlásil Sova ještě před začátkem procesu.

Podle Sovy byli policejní agenti přítomni u každého kroku, který obžaloba popisuje, dokonce platili za nákup materiálu na zápalné lahve. Měli dále vybrat místo útoku a podle jeho slov tlačili skupinu k násilné akci. "Vždy jsme kalkulovali s tím, že nás seberou, ale nikdy jsme netušili, že použijí paragraf o terorismu. To je naprostá absurdita," uvedl Sova. 

 

Obžalovaní vypovídali u soudu
Před soudem postupně vypovídalo všech pět obviněných, každý popsal vlastní verzi příběhu. Na dotazy soudu, žalobce či advokátů odmítli odpovídat. Sova u soudu znova zopakoval, že se společně s Ignačákem a Ščambovou rozhodli hrát se dvěma policejními agenty "jejich hru", aby nedostali další mladé lidi. Proto Ignačák se Sovou přistoupili na mluvení o nějaké "akci". Členové skupiny poznali agenty i podle toho, že se nechtěli účastnit víkendových akcí, chlubili se také násilnými videi. Podle slov Sovy je však jeho skupina proti násilí, sám Sova se označil za acharchopacifistu.

 

U soudu dále vypovídali Ignačák, Pavlovská, Ščambová i Zezulová. I podle Ignačáka veškeré myšlenky na radikální akce vycházely od policistů. Ve středu bude soud pokračovat čtením listinných důkazů. Pak bude soud odročen kvůli výslechům svědků, mezi něž budou patřit i oba policejní agenti.

 

Razie proti extermistům začala 28. dubna 2015 několik dnů po ukrytí zápalných lahví. Zatčeno bylo deset lidí, obviněno jich bylo šest. Posledním šestým obviněným je člověk, který čelí obvinění pro nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinných zbraní v bytě. Ten však byl z pražské části vyčleněn a byl předán justičním orgánům do Brna.