Na houbách: Sbírejte Ganodermu, houbu dlouhověkosti

Toužíte po dlouhém věku? Sbírejte tuhle rohož
 

Toužíte po vysokém věku? Nemusíte se hned nacpávat zeleninou. Vyzkoušejte houbu dlouhověkosti, která působí blahodárně i proti rakovině. Naučte se sbírat choroš Ganodermu. 

Ještě neznáte houbu věčného mládí? Všechny druhy chorošů jsou vzácné, jde o klouboukaté houby s plodnicemi přisedlými nebo s vyvinutým třeněm, jejich klobouk má povrch pokrytý voskovitou vrstvou a zespodu je rourkovitý. 

 

Lesklokorka ploská (Ganoderma lipsinese) patří mezi nejběžnější druhy chorošů. Klobouk má velký až 600 milimetrů a plochý. Hojně roste na živých i odumřelých kmenech listnáčů.

 

Ganodermu nedávno sebral v lese i poděbradský mykolog Daniel Kvasnička. "Lesklokorka ploská (Ganoderma), to je choroš, který je známý svými léčivými účinky. Už před čtyřmi tisíci lety v Číně posílali císaři své poddané hledat tuto houbu. Když ji někdo našel, musel ji odevzdat, jinak mu hrozilo stětí hlavy," komentuje houbu Kvasnička.

"Ganoderma je známá také jako houba dlouhověkosti, protože obsahuje řadu oxidantů a různých tělu prospěšných látek, je protirakovinná. Když ji pravidelně člověk užívá, měl by se dožít vysokého věku. Lesklokorka roste u paty stromu, je to tvrdý choroš. Dá se pěstovat i uměle, ale nejlepší je z přírody," dodává Kvasnička. Chuť houby je sladká a lehce hořká. 

 

Houba, která léčí 

Ganoderma mimo jmenované účinky také zvyšuje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, detoxikuje organismus, tlumí bolesti při artritidě, zlepšuje paměť a údajně napomáhá při zpomalení procestu stárnutí. Když k tomu připočteme, že přináší úlevu při rakovinných onemocněních, je to skutečně zázračná houba. Je možné, že pravidelná konzumace houby skutečně ke dlouhověkosti povede!