Šampion mezi světovými zoologickými zahradami. Chlebská zoo přiváží nejkrásnější opice světa

Chlebská zoo dosáhla světového uznání
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Chlebská zoologická zahrada docílila nevídaného úspěchu světového formátu. Do péče získala rovnou tři Langury duky, což se nepodařilo ani významným zoologickým zahradám po celém světě. Co všechno tomu předcházelo a o co všechno se budou muset v Chlebech postarat?

Mezi světovou zoologickou elitu se začátkem týdne zařadí chlebská zoologická zahrada. Po třech letech snažení, získávání informací a cestování se jim podařilo do své péče získat nejkrásnější opice na světě - Langur duk.

"Langur duk patří mezi nejohroženější primáty, péče o ně je velmi náročná. Většina zoologických zahrad na světě nebyla schopná zajistit vhodné podmínky a languři v jejich péči uhynuli," říká ředitel chlebské zoologické zahrady René Franěk.

Historická událost všech zoologických zahrad

Chlebské zoo se do péče podařilo získat rovnou trio Langurů - dvě samičky a jednoho samečka. "Jsme na tento úspěch opravdu pyšní. Ani největší světové zoologické zahrady se Langury nemohou pochlubit. Jeden náš spolupracovník to přirovnal k výhře v Champions League a já nemohu víc, než jen souhlasit," dodává René Franěk.

Společně s thajským doprovodem dorazí opice buď v pondělí 22. srpna, nebo nejpozději během úterý. Languři budou muset být měsíc v karanténě, aby si na nové prostředí zvykli. Přibližně dva týdny s nimi zůstane i jejich thajský doprovod, který bude chlebským chovatelům pomáhat s péčí.

Pavilon s Langury bude pro návštěvníky slavnostně otevřen po půlce září při oslavách dvacátého výročí této zoologické zahrady.

Získání Langurů vyžadovalo mnoho času, cestování a vyjednávání

Jednoho Langura úspěšně chovají v americké Philadelphii a jeden se nachází i v Evropě. "Abychom se poučili z chyb, které udělaly ostatní zoo, byli jsme se ve Philadelphii podívat. Navštívili jsme i Thajsko, kde jsme se učili od odborníků, jak správně o tyto opice pečovat. Thajci navštívili i naši zoo, aby se přesvědčili, zda jsme schopní poskytnout opicím odpovídající podmínky," doplňuje ředitel zoo.

Pro Langury je důležitý nejen speciální pavilon, ale především kvalitní a pro ně specifická strava. "Museli jsme zajistit, abychom pro opice měli vždy připravenou potravu, kterou jejich organismus vyžaduje. Díky Vietnamcům, kteří žijí v České republice, jsme schopní Langurům dodávat pravé a čerstvé indočínské krmení,"  dodává René Franěk.

Tito ohrožení primáti potřebují denně dostávat nezralé ovoce, zelené banány nebo například guavu. "Péče o Langury bude finančně náročná, například kilogram nezralých banánů nás vyjde na dvě stě dvacet korun," říká ředitel zoo.

Testy prošly i české rostliny

Langur duk se živí především listy, které pochází z jeho domoviny. Chlebská zoo se tedy rozhodla nechat testovat rostliny rostoucí v Čechách, zda neobsahují podobné látky. Podle ředitele zoologické zahrady se složení indočínských listů nejvíce podobá maliník nebo listy mladého dubu.

Během následujích let chce zoo docílit mláďat

Přijíždějící Languři jsou staří dva roky. "Kolem pěti až šesti let budou pohlavně dospělí, našim cílem a snem je, abychom dokázali odchovat zdravá mláďata. Podmínky budou mít Languři přímo luxusní," vypráví s nadšením ředitel místní zoo.

A kde budou Languři bydlet? Připravený je pro ně zcela nový pavilon, který vymaloval autentickými obrazy akademický malíř Robert Konečný. Malby připomínají události, které vedly ke skoro vymizení tohoto druhu.

Za vymizení Langurů mohou Američani

Na rapidním úbytku Langurů se nehezky podepsali američtí vojáci za války ve Vietnamu. Aby docílili opadání listí a mohli se lépe zaměřit při střelbě, zasypávali zdejší stromy pesticidy. "Smutné je, že tyto pesticidy nakupovali v českých Neratovicích," doplňuje s povzdechem René Franěk.

Smutnou skutečností je, že vojáci docílili pouze otravy opic nebo jejich vymření na hlad, právě kvůli nedostatku listí.