Hrdinů jsou plné hřbitovy, požár auta nechte profíkům

 

Je to jen pár dní, co profesionální jednotka hasičů z Řevnic likvidovala spolu s kolegy z pražské radotínské stanice na strakonické dálnici D4 u Jíloviště požár Avie. Poradili si s ním na výbornou. Co by se však dělo, kdyby se chtěl do něčeho podobného pustit náhodný kolemjdoucí, a jak dlouho vlastně plamenům stačilo, než náklaďák strávily?

Příčinou vzniku požáru byla spadlá izolace motorového prostoru na výfukové potrubí a vše se naštěstí obešlo bez zranění. Ještě před příjezdem hasičů byl na místě vyšetřovatel požárů z Příbrami Zdeněk Stoklasa, který jel náhodou okolo.

V Hlásné Třebani hořela chata, hasiči měli co dělat.

Tedy muž, který má s plameny řadu zkušeností. Přesto neměl šanci. „Snažil jsem se zasáhnout ručním hasicím přístrojem, ale kabina už byla celá v plamenech, takže to spíše připomínalo donquichotský boj s větrnými mlýny.“

Zhruba za čtvrt hodiny od vzniku požáru se do boje pustila i první jednotka profíků. V té chvíli už byl z auta v podstatě jen vrak. "Každý takový případ je jiný, vždy originál. Záleží, jaká část začne hořet, jestli unikají pohonné hmoty, zda jde o vůz na benzin a praskne nádrž, tak pak dojde k výbuchu a tak dále," popisuje mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Zapálit si byt jde i během ohřívání obyčejné večeře.

Když se "obyčejný" člověk k něčemu podobnému nachomýtne, neměl by si hrát na hrdinu. "Těch jsou plné hřbitovy. Jak jsem říkal, neexistuje jednotný mustr. Ale určitě volat hasiče, i kdybyste měli být šestí, kdo to ohlásí. Lepší než poskakovat okolo." Důležité je také přesvědčit se, jestli ve voze někdo nezůstal. Samozřejmě v případě, že to je možné.

Požár loděnice Veletov přišel pořádně draho, škoda byla 2,5 milionu. 

Plameny mají obrovskou sílu. "Opékali jste někdy buřty? Tak asi víte, jak blízko můžete k ohni. A to je jen zlomek toho, co vás čeká u požáru," má jasno Holomčík. Navíc málokdo vozí v osobním autě hasicí přístroj. Zásah čímkoli menším by pak byl úplně zbytečný. "Můžete mít nějaký sprej, ale to je dobré, když vám doma chytne utěrka. Dobrá věc, ale určitě ne na hašení auta." 

Požáry aut nejsou až tak výjimečné, také tyto dva se obešly bez zranění.

Možné je zastavit kamion nebo autobus, které mají hasicí přístroje ve výbavě. Ale zase záleží, jaká je situace. "Neexistuje žádná kuchařka nebo návod, jak postupovat. Člověk se musí rozhodovat podle situace a svého uvážení. Ale znovu opakuji, volat a dbát na vlastní bezpečnost. To je asi základ," uzavírá Holomčík.