Z nádraží musíme bezdomovce vytěsnit, říká šéf benešovské policie

Novým velitelem městské policie Benešov je Radek Stulík
 

Od července má městská policie v Benešově nového velitele. Je jím Radek Stulík, který má více než třicetiletou praxi v oboru. Za hlavní problémy města označil bezdomovecví a alkoholismus. Město chce zabezpečit větším počtem hlídek, kamerovým systémem a úplnou novinkou budou dvě jízdní kola v barvách policie.

Nového velitele má město Benešov od července. Na místo velitele mětské policie nastoupil k 15. červenci Radek Stulík. Na nové pracoviště přinesl řadu významných změn a chuti změnit město k lepšímu. Podle Stulíka se na kvalitě práce mětské policie za posledních 25 let podepsalo hlavně časté střídání velitelů, což nebylo zrovna ideální. Stejně tak nízký počet strážníků, kteří by mohli včas zasáhnout. 

 

"Chci sloužit všem slušným obyvatelům města, bez rozdílu jejich politické, sympatizující anebo voličské příslušnosti. A k tomu povedu i své strážníky," napsal ke svému nástupu Radek Stulík na oficiálních stránkách města Benešov. Stulík má ve svém oboru více než třicetiletou praxi, je bývalým členem motorizované jednotky v Praze. 

 

Hlavní neduhy města? Bezdomovci

Stulík vnímá jako hlavní problémy města zejména bezdomovectví a jejich pohyb po městě. "Lidé bez domova nejsou zrovna dobrou vizitkou města, obzvláště když se vyskytují hned v jeho vstupní bráně, hlavním nádraží. Slušní cestující musí při cestě do zaměstnání či do školy míjet páchnoucí a zanedbané osoby, často pod vlivem alkoholu či jiných drog. Obtěžují tak pouhou svojí přítomností," řekl Stulík. 

 

"Lidé bez domova by přitom mohli vyhledat služby nízkoprahového centra, které pro ně již v minulosti město zřídilo za nemalé peníze. Řada z nich ale o zařízení, kde musí dodržovat nějaký řád, nejeví zájem, a tak se pohybujeme stále v začarovaném kruhu. Jedinou možností je tyto osoby z takto frekventovaných míst jednoduše vytěsnit," dodává Stulík. 

"Tomuto fenoménu se budeme ve spolupráci s Policií ČR a za podpory Správy železniční a dopravní cesty od tohoto měsíce intenzivně věnovat. Chceme, aby se toto místo stalo opět bezpečným a příjemným k cestování pro všechny slušné občany." 

 

Benešov není jediným místem, kde jsou problémy s bezdomovci. Problémy jsou s nimi ve všech větších městech. Nejvíc je jich v Praze. Přečtěte si: Pod Hlávkovým mostem bydlím devátým rokem, říká bezdomovec.

 

Alkoholismus velitel tolerovat nebude

Dalším velkým problémem je podle Stulíka alkoholismus v oblasti lokalit Malého náměstí, Klášterky a okolí. V souvislosti s těmito oblastmi dokonce město vydalo vyhlášku, kde je zakázaná konzumace alkoholu a rušení nočního klidu právě v těchto oblastech. 

"Dosud byl boj za dodržování pravidel této vyhlášky bojem s větrnými mlýny. Nehodlám v žádném případě tolerovat její porušování a použiji všechny zákonné prostředky k tomu, aby se s tímto nešvarem v daných okalitách přestalo jednou pro vždy. Důležitá je soustavnost a důslednost. A tím jsme také začali," nechal se slyšet Stulík. "V současné době začínají dostavovat první výsledky, kterých si už občané pomalu všímají."

Kriminalita v Benešově je veliká. Například na konci letošního července si pět mužů trouflo na jednoho. Fyzicky ho napadli a poté okradli. V květnu povedený trojlístek nejméně podvanácté kradl ve stejné benešovské prodejně

 

Více strážníků a nové vybavení

Ve městě Benešov budou do budoucna fungovat dvě hlídky strážníků, kteří budou vždy připraveni zasáhnout. V plánu je také dovybavení policie materiálem, jako je například mobilní defibrilátor pro efektivní záchranu lidského života. Město bude mít také zrenovovaný kamerový systém. Úplnou novinkou budou dvě jízdní kola v barvách městské policie. Vidět strážníky na kolech budete moci v okrajových částech města, jako je Konopiště. 

 

Zdroj: www.benesov-city.cz