Ceny bytů lámou rekordy, zdražuje Praha i její okolí

S poptávkou roste i cena novostaveb. Kam až se vyšplhá?
 

Ceny nemovitostí se zvyšují nejen v Praze, ale i ve středu Čech. Za poslední rok jsme v Praze nakoupili 7 000 nemovitostí za 28 miliard korun, přispěly k tomu výhodné hypotéky. Poptávka je stále vysoká, a proto developeři přichází s jedním komplexem za druhým, ceny však průběžně navyšují.

Novostavby jsou v posledních letech horkým zbožím a jejich trend stále narůstá. Do roku 2008 trh rostl, potom se rapidně propadl a chytří nakoupili nemovitosti. V roce 2014 se developeři dočkali prudkého nárůstu poptávky. Plány jim však kazil magistrát, který nevydával nová stavební povolení. Protože se řešila pravidla územního plánu. 

 

Stavební aktivitu zvýšil Středočeský kraj po roce 2014. Pražští bytoví developeři prodali, či alespoň smluvně zarezervovali, v loňském roce 7 000 bytů. Za první 3 měsíce roku 2016 přibylo v Praze 1 600 bytů.

Míst pro stavbu nových domů ubývá a developeři tak vesele zvyšují ceny. Pokud tedy uvažujete nad koupí, odborníci radí nečekat a rychle jednat.

Zpočátku se do novostaveb hrnuli spíše mladí, nyní se ale o nové budovy čím dál tím více zajímají i starší lidé a senioři. „Do novostavby jsme se se ženou nastěhovali před třemi lety, je to pro nás pohodlnější a i finančně výhodnější než náš původní starý byt,“ říká sedmdesátiletý obyvatel pražského komplexu.

Byt zářící novotou, nebo prostoupený příběhy?

„Dlouhou dobu jsem zvažoval, jestli koupit starší byt a pustit se svépomocí do jeho oprav. Líbila se mi vidina bytu, který má už svou historii,“ říká právník Michal. Pokud natrefíte na dobrého realitního makléře a dokážete ho umluvit na přijatelnou slevu, může se vám koupě staršího bytu vyplatit. Otázkou ale je, jak moc bude potřebovat renovaci a kolik všechny úpravy spolknou peněz.

Často se vícenáklady vyšplhají do řádů statisíců, plus si přičtěte měsíční poplatky, které je nutno poplatit. U novostaveb jsou většinou nižší, a to z jednoduchého důvodu: V novostavbě vás po několik dalších let nečekají náročné opravy, proto je příspěvek do fondu oprav daleko nižší. I energetické nároky vypadají pro naši už tak hypotékou zatíženou peněženku přijatelněji.

Nejčastější otázky kupujících:                                                                                                 Jak dlouhou záruku mi developer poskytne?
Jaké vybavení bude nový byt či dům mít?
Pokud kupuji rozestavěnou stavbu, jaké nebezpečí to pro mě znamená?
Kdy a jak mě může developer pokutovat?
Jaká věcná břemena budou na mé nemovitosti?
Mohou projít peníze úschovou?

Poměr cena versus kvalita?

Mnoho budoucích kupujících se zabývá otázkou, jestli kvalita budovy vůbec odpovídá ceně bytu. Nenechte se napálit a pečlivě si od developera zjistěte, jaké používá materiály a jakou záruku vám dává. Pokud budova už stojí nebo je alespoň ve výstavbě, přizvěte si na pomoc odborníka, který vám dokáže dát objektivní názor, zda nekupujete zajíce v pytli.

Obecně platí pravidlo, čím blíže hlavnímu městu novostavba stojí, tím více si připlatíte. V centru Prahy a v jejích oblíbených oblastech, jako je například Anděl nebo Žižkov, zaplatíte za byt 2+kk podstatně více než 4 000 000 Kč, naopak v menších městech v našem regionu se stejně velký byt cenově pohybuje kolem 2 400 000 Kč.

„Plánujeme s přítelem usadit se a rozhodli jsme se investovat do koupi bytu, nikdy jsme nechtěli odejít z Prahy. Když jsme si však prošli cenové nabídky, vyhrál u nás komplex za Prahou, vlakem jsem v centru za dvacet minut. Což se nepoštěstí ani mnohým Pražákům,“ doplňuje osmadvacetiletá Petra.

Vyplývá to z pravidelného průzkumu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, jehož cílem bylo odhalit nejvýraznější trendy na trhu nemovitostí v letech 2016–2017.

Jaký bude podle expertů na nemovitosti letošní rok?

Letos by měl pokračovat pozvolný růst cen, zejména v  rezidencích, a přibývat bude českých subjektů v oblasti investic. V Praze však dojde ke zpomalení výstavby a bez jasných pravidel a koncepce územního rozvoje bude dopad na odvětví silnější.

Vyplývá to z pravidelného průzkumu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, jehož cílem bylo odhalit nejvýraznější trendy na trhu nemovitostí v letech 2016–2017.