Proč cyklisté hazardují se životy svých dětí? Padajících kamenů se prý nebojí

 

Chápeme adrenalinové nadšence, že si občas musí vyzkoušet nějaký ten nebezpečný sport, výlez na nedostupnou skálu nebo třeba plavat mezi žraloky. Budiž jim to přáno. Co nám hlava nebere, je fakt, že rodiče stále riskují životy svých dětí na cyklostezce mezi Berounem a Srbskem. Úmyslně!

Když se chce někdo zabít, asi je to jeho věc. Ale rodiče mají za své děti zodpovědnost, prckové udělají to, co jim dospěláci řeknou. Když na konci února spadl na cyklostezku mezi Berounem a Srbskem skalní blok, nikomu se naštěstí nic nestalo. Samozřejmě i proto, že v tomto ročním období se moc lidí na kolech neprohání. 

Úřady oblíbenou trasu okamžitě zavřely, zákaz trvá i dnes. Důvod je prostý. Cyklostezka, zejména pak úsek v lokalitě za Kačákem, je doslova životu nebezpečný. Prakticky kdykoli tam hrozí další zřícení většího či menšího kusu skály. Zodpovědní cyklisté proto využijí trasu do lomu Alkazar, pokračují do osady V Kozle a podél Kačáku jedou na Hostím. Nebo se během plánování rozhodnou pro úplně jiný výlet.

Bohužel se ale najdou i takoví, kteří na zákazové tabule vyloženě kašlou a jedou si klidně dál do Srbska. Vědomě tak ohrožují sebe a případně i děti, které jim stoprocentně důvěřují. "Neustále tu něco padá. Bylo to dřív, je to i teď. Čeho bych se měl bát? Je to má oblíbená trasa, tak nepřestanu kvůli několika kamínkům," tvrdí jeden z cyklistů "odvážlivců".

Hned za ním míří rodinka s dětmi. "Tady je nějaký zákaz? Tak o tom nevím," zahalekal "zodpovědný" otec a mizel i s ratolestmi v dáli. Asi je to trošku českou povahou. Dokud se nestane neštěstí, budeme si dál myslet, že nám se přeci nemůže nic stát. 

Přitom je hned vedle nebezpečné trasy jiný úsek. "Všichni mohou využít druhý břeh Berounky. Tuto možnost mají popsanou i na informačních cedulích u cyklostezky," potvrdil místostarosta Berouna Michal Mišina. Ano, cesta je tam nezpevněná, takže je mnohem pohodlnější jet po asfaltu. Ale za cenu riskování životů? Lidi, neblázněte...