Čeká nás horký víkend. Nic nezapalujte, varují hasiči

Nevinné kouření často způsobí požár celého lesa
 

Jsou před námi horké dny, meteorologové odhadují víkendové teploty na 30 stupňů. Právě teď je největší riziko požáru, proto nic nezapalujte a když, nahlaste to hasičům předem. 

Když se ručička teploměru blíží ke třicítce, podnebí je horké a suché. Právě to zapřičiňuje rozšíření obyčejných ohníčků do nevídaných rozměrů a chytne i to, co by jindy bylo bez problémů. Je potřeba dodržovat určité zásady bezpečnosti a zejména pokud pálíte něco u sebe na zahradě, hasiči ocení, když jim dáte vědět předem.

 

"Dříve nám lidé rozdělané ohně nenahlašovali, ale teď jim hrozí pokuta, pokud nám to nedají vědět předem. A opravdu to funguje, hodně lidí nám předem zavolá, udají nám přesnou lokaci, kde se chystají na zahradě pálit odpad. My tak přesně víme, kam zajet, když obdržíme posléze informaci o požáru. Známe předem terén, což je velká výhoda, protože nás nepřekvapí až na místě. Takže se opravdu vyplatí bezplatný telefonát hasičům ještě před tím, než se pustíte do pálení," vysvětluje dobrovolný hasič Martin Šebek, SDH Netvořice. Jejich jednotka letos vyjížděla "jen" dvacetkrát, častěji však k převráceným stromům.

 

Vyplatí se dodržovat několik dalších zásad pro rozdělávání ohně. Záleží na tom, kde oheň rozděláváte, nicméně oheň na zahradě byste měli předem nahlásit. Oheň v přírodě nebo v lese byste neměli vůbec rozdělávat. I přesto někteří lidé táborák rozdělávají na místech, která k tomu nejsou vhodná. 

 

Otevřený oheň v přírodě?

  • Zaprvé rozhodně v přírodě NEKUŘTE. Stačí nenápadná jiskra, která spadne do jehličí, nebo když odhodíte cigaretu. A požár se okamžitě rozdmýchá. Nenoste do lesa sirky, zapalovač, cigarety ani jiné zdroje ohně. 
  • Oheň můžete rozdělávat jenom na vyhrazených místech, jinak můžete zaplatit pokutu až 15 tisíc. 
  • Zapomeňte na to, že zapálíte oheň na pasece, v blízkosti křoviny, ve vysoké trávě nebo poblíž zemědělských plodin.
  • NIKDY neodcházejte od ohně! Udržujte ho, dohlížejte na něj. Po skončení pálení důkladně zalijte ohniště vodou. Vyberte zbytky dřeva a spáleniště překryjte vrstvou zeminy.
  • Kde oheň rozdělat můžete? V horkých dnech raději nikde. Nicméně zásady alespoň 50 metrů od lesa, v dostatečné vzdálenosti od jakýchkoliv budov a hořlavých materiálů. Neroznášejte oheň na zapálené větvi! 

 

Jak zajistit bezpečí doma? 

  • Dbejte zvýšené pozornosti, jestli používáte propanbutanový nebo lihový vařič! Ty nesmíte ani na okamžik opustit. Převržený nebo nestabilní vařič způsobí snadno požár.
  • Děti by neměly být u ohniště bez dozoru. Zvlášť pozor na sezení a hry v přílišné blízkosti ohně, stačí málo a může dojít k vznícení šatů či ožehnutí.
  • Hoří vám oděv, který máte na sobě? Chovejte se podle pravidla „Zastav se, lehni si a kutálej se!“
  • Vymkla se situace kontrole? Volejte 150 nebo 112. 

 

Aktuální informace o požárech a další rady, jak rozdělávat oheň, najdete na webu hasičů, nebo si přečtěte naše články. Jak správně rozdělat oheň v přírodě? nebo Jak zabezpečit domov před odjezdem na dovolenou?