Podoba stanic metra D je zatím s otazníkem

Petici podepsalo v papírové podobě rekordních 2718
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Petice za vypsání veřejné architektonické soutěže na výstavbu stanic metra linky D získala velkou podporu veřejnosti. Metroprojekt by neměl mít monopol na rozhodování, myslí si autoři petice. 

Stanice metra jsou součástí veřejného prostoru, který se týká všech. Nezájem, jenž často doprovázel budování podobných staveb, teď střídá akční přístup. Stanice metra by měly být výkladní skříní současné architektury a představovat to nejlepší. 

Petici za vypsání veřejné architektonické soutěže na výstavbu stanic metra linky D autoři v úterý předložili na pražském magistrátu. V dokumentu vyzývají členy zastupitelstva hlavního města, aby vyhlásili veřejnou architektonickou soutěž na výstavbu stanic metra linky D. Nechtějí, aby společnost Metroprojekt zpracovávala projekt výstavby jako monopol, bez jakékoliv veřejné soutěže. Proto požadují, aby byla vyhlášena veřejná mezinárodní architektonická soutěž pod dohledem České komory architektů.

"Návrhy Metroprojektu považujeme za nevhodné, nenesou známky moderní soudobé architektury, působí jako postmoderní stavby devadesátých let," komentuje iniciátorka petice Pavlína Krásná. Petice v e-podobě získala zatím 9 289 podpisů. Její papírová podoba získala 2 718 podpisů, přestože nutných jich bylo jen 1 000. 

"O petici samozřejmě vím," komentoval generální ředitel Metroprojektu David Krása, dále se však odmítl po telefonu vyjádřit. O osudu pražského metra se bude rozhodovat na schůzi zastupitelstva už 15. září.