Dobříš odmítla miliony do obecní kasy, nechce ždímat lidi

 

Před volbami všichni politici slibují, že pokud je lidi zvolí, budou jednat v jejich zájmu. Většinou je pak ticho po pěšině a priority se poněkud mění. O to víc je potřeba vážit si těch, kteří na své obyvatele opravdu myslí, i když jsou volební urny dávno odevzdané. Tak jako v Dobříši. Naopak zcela opačnou cestou jdou v Příbrami.

Daně jsou věčné a také vděčné téma. Hlavně před volbami. Když se snižují, lidé se radují (většinou mají radost, i když se to jenom slíbí). Dodržení takových slibů je pak dost problematické. Většinou se tak v rámci větších výnosů daně zvyšují, ať už na státní nebo komunální úrovni s tím, že než půjdou znovu hlasovat, lidi na to snad zapomenou.

O to víc potěší, když se alespoň někde ke svým obyvatelům chovají slušně. V Dobříši mohli navýšit zákonný koeficient a zvednout tím daň z nemovitosti. Neudělali to a obecní kasa přijde o pěkných pár milionů korun. Peníze, které by se jistě hodily třeba na opravu chodníků nebo silnic. 

Město se rozhodlo, že bude úspory hledat na straně výdajů a nebude finance na cokoli tahat z kapes lidí. "Radní tak rozhodli. Získané finance, které by se vybraly, prostě nejsou tak nutné a velké, abychom tím přímo zatížili občany města. Peníze můžeme ušetřit jinde," potvrdil nám tajemník Dobříše Radek Řechka.

Chybějící zdroje se nejspíš povede vybrat na pokutách od neukázněných řidičů díky měřicímu kamerovému systému. Na chod města to tedy nebude mít v žádném případě vliv. 

Ne všude ale mají posvícení a uvědomělou radnici. Přesně odlišnou cestou jdou například v Příbrami. Obyčejný lid bude platit, vedení města zavedlo rovnou dvojitou daň. Obhajuje to tím, že je třeba zalepit dluhy po předchozím vedení a vyskytly se i nečekané výdaje jako třeba nutnost opravit kanalizaci. 

Takže si lidé připlatí mnohdy i více než tři stovky. "Opravovat musíme, to pak létají miliony. Kdybychom tak nečinili, obyvatelé Příbrami si budou oprávněně stěžovat," podotkl před časem starosta města Jindřich Vařeka. Holt někde to jde tak, jinde zase jinak. Záleží jen na obyvatelých daného města či vesnice, jak se svým vedením naloží v dalších volbách.