Krajští úředníci končí v poledne, je jim horko. Ve 23 °C?

 

Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Tak nějak by se dalo pochopit rozhodnutí krajského úřadu o tom, že svým zaměstnancům zkrátí pracovní dobu. Důvod? Je příliš velké horko, než aby mohli úředníci kvalitně vykonávat svoji práci.

"S ohledem na klimatické podmínky na pracovištích krajského úřadu je upraven konec pracovní doby ve středu 14. 9. 2016 na 14:00 hod. a ve čtvrtek 15. 9. 2016 na 12:00 hod.," píše se na oficiálních webových stránkách.

Dnes v deset hodin bylo ve Zborovské ulici, kde krajský úřad sídlí, dvacet stupňů! Šílené vedro, že se málem ani nedalo vyjít na ulici. Mouchy padaly únavou přímo na práh krajského úřadu. Kupodivu však jezdily tramvaje i autobusy, prodavačky seděly za kasou, horníci v dolech fárali na své osmihodinové šichty v dolech, kde je místy i 35 stupňů.

A ještě větší zázrak je, že všichni budou makat i dlouho po poledni, kdy si "ouřadové" zajdou do pár metrů vzdáleného Radničního sklípku na jedno orosené. Mohou, odpoledne mají volné, výplata jim na účet přijde ve stejné výši jako vždycky. Tak proč se stresovat?

Není se čemu divit, že zkrácení pracovní doby instituce, která má být službou obyvatelům kraje, naštvalo spoustu lidí. "Naši úředníci jsou v tomhle směru neuvěřitelně "kreativní". Zajímalo by mě ale, jak by reagovali, pokud by se stejně rozhodly i další subjekty. Obchody, benzinky, doktoři, všichni v práci do dvanácti," má jasno paní Magda, majitelka MGM agency.

Sama vychovává dvě děti a zadarmo nedostane vůbec nic. Žádný z klientů jí peníze nezaplatí, pokud nic nedělá. "Lidi závidí podnikatelům časovou svobodu, že odpoledne jdou k vodě, zatímco jiní sedí v práci. Ale neuvědomují si, že podnikatel pak kolikrát pracuje do pozdních nočních hodin. Chtěla bych vidět naše úředníky, jak si vezmou nedodělanou práci domů."

To se vážně stát nemůže, ani kdyby čert na koze jezdil. I když si říkáte, že už vás arogance mocných nemůže překvapit, vždycky přijdou s dalším šokem. Neschopnost pracovat ve dvaceti, pětadvaceti stupních je spíš k smíchu. Na druhou stranu, je to dost smutný příběh, který o spoustě věcech na krajském úřadě vypovídá.