Benešov bude neprůjezdný do října. Zřítil se tam most

Uzavírky se potáhnou do konce října kvůli havárii mostu. Ilustrační foto
 

Jsme za polovinou září a uzavírky v Benešově se měly chýlit ke konci. Uzavírka silnice I/3 měla skončit 17. srpna, jenže při opravování silnice došlo ke zřícení mostu. Most byl v havarijním stavu, což si vyžádalo okamžité řešení. Díky tomu se silnice hned druhý den zase uzavřela a nikdo přes ni neprojede do konce října.

Opravy silnice jsou důležité, aby se nám po nich dobře jezdilo a nenajížděli jsme na hrboly a díry. Po nové silnici se každému dobře jede. A někdy jsou opravy natolik rozsáhlé, že by se bez jejich provedení na silnici už nikdo neprojel. Uzavírky v Benešově byly tohle léto rozsáhlé, což se lidem projíždějícím Benešovem moc nelíbilo. Natož Benešovským.

Září se ale chýlí ke konci, a tak se nejen Benešovští těší na nové, opravené silnice. Bohužel zdaleka ne všechny opravy se stihly přes léto. Částečná uzavírka silnice číslo I/3 v úseku Bystřice-Benešov měla probíhat od 2. června do 17. srpna. Pak ale došlo k neočekávané události.

Na mostě, který vede k ovocné školce v ulici Erbenova, došlo ke zřícení jednoho zděného křídla včetně římsy. Podle statistika byl stav mostu havarijní, proto situace vyžadovala okamžité řešení. Silnice I/3 je tak od 18. srpna opětovně uzavřená. Objízdná trasa bohužel NENÍ vedena městem.

Most se zřítil, opravy budou větší, než se tušilo

„Dle aktuálních informací vlastníka stavby byla geologickým průzkumem zjištěna skladba podloží, tedy detailní struktura svahů v místě mostu. V důsledku zjištěného stavu svahů a spodní stavby bude nutné provést jejich sanaci a úpravy v daleko větším rozsahu, než se původně předpokládalo,“ uvádí k tomu Karel Hlaváček, Odbor výstavby a územního plánování Benešov.

V rámci kontrolní prohlídky stavby bylo odborníky konstatováno, že osazení svodidel podél celého (již toto léto rekonstruovaného) úseku nelze provést za provozu. Je tedy nutné tyto práce provést za částečné uzavírky silnice č. I/3.

Kudy vede objízdná trasa?

Objížďka ve směru Tábor–Praha je vedená středovým pruhem po silnici č. I/3. V opačném směru Praha–Tábor je objízdná trasa svedena před Benešovem (u Benziny) na silnici č. III/10613 směrem na Pomněnice a dále na silnici č. II/106 (vedoucí od Týnce nad Sázavou) zpět na silnici č. I/3.

Kvůli osazení svodidel bude částečná uzavírka od 5. do 15. října, objízdná trasa ve směru Tábor-Praha bude vedena městem ulicemi Křižíkova, Jana Nohy, Ke Stadionu, Hodějovského a Červené Vršky. 

V souvislosti s opravou mostu (sanace svahu, oprava spodní stavby) bude následovat úplná uzavírka od 16. do 26. října. Objízdná trasa ve směru Tábor–Praha bude vedena městem, a to ulicemi Máchova, Hodějovského a Červené Vršky.

Objízdná trasa přes Pomněnice ve směru Praha–Tábor platí až do 26. října. Pak už by si měli Benešovští od letošních uzavírek odpočinout.