Až 15 tisíc korun může stát rušení nočního klidu, může za to novela

I vaše svatba může být důvodem k pokutě
 

Od prvního října začne platit novela zákona o porušování nočního klidu. Na schválení oslavy si v Rakovníku počkáte až tři měsíce.

Svatby, všechny narozeninové oslavy, posezení s přáteli a zkrátka všechny akce, ke kterým si na vlastní zahradě zapnete rádio, se mohou stát předmětem sousedského sporu. Nyní za ně můžete dostat až 15tisícové pokuty.

V Rakovníku od prvního října začne platit novela vyhlášky o hluku. Zatím stačilo větší a hlučnější akci nahlásit radě a ta výjimky z rušení nočního klidu v podstatě automaticky schvalovala. Rada se scházela jednou za 14 dní, a tak to nebyl příliš velký problém. Kvůli novele je nyní nutné, aby byla akce zařazena do obecní vyhlášky a tu musí schválit zastupitelstvo, které se schází jednou za 3 měsíce. "Dříve nám lidé hlásili třeba svatbu na Tyršově koupališti, na akce na letišti, v parku nebo ve městě," vyjmenovává tisková mluvčí městského úřadu Alida Štulajterová dosud v klidu realizované akce. "Teď je to tak, že pokud lidé nenahlásí nějakou akci, kde bude hluk nebo hudba a sousedé zavolají policii, může to znamenat problém," konstatuje tisková mluvčí. "V takovém případě případ dál řeší správní odbor města, který podle množství stížností rozhodne o pokutě," vysvětluje Alida Štulajterová.

"Výše pokuty se bude posuzovat jak podle množství stížností, tak podle toho, jestli měl pořadatel akce snahu událost nějak ohlásit. Dalším faktorem může být i to, jestli projeví lítost a samozřejmě hlavně to, jak velký hluk akce napáchala. Pokud je to první přestupek v rušení nočního klidu, může být udělena pokuta až do výše 10 tisíc korun, pokud jde o opakovaný prohřešek, může se pokuta dostat až na 15 tisíc korun," shrnuje problematiku pokut za správní odbor Zuzana Chmelíková.