Bosá stezka v Borkách populární trend, nebo zbytečnost?

Bosá chůze je zdravá
 

Chození bosky po bezpečném terénu je zdravé, na tom se asi shodneme úplně všichni. Jestli je k tomu potřeba bosá stezka, je už otázkou, na kterou může mít každý úplně jiný názor.

Otázky financování různých projektů z veřejného rozpočtu jsou vždy citlivé. Pochopitelně každý považuje za důležité něco jiného. Někdo vítá bosou stezku a někdo by byl raději, kdyby byly v pořádku chodníky ve městě.

Bosá stezka bude umístěna na zálabské straně u Nové lávky na Kmochův ostrov v Kolíně​. Hadovitá stezka by měla být dlouhá 40 metrů. Datum plánovaného dokončení je konec měsíce září. Měli by se na ní pravidelně střídat střídat šišky, kameny, klacíky, písek a dlažba, mohou být ale použity i jiné materiály jako například štěrk a barevná mulčovací kůra.

Nepopiratelně, chození bosky je zdravé a přirozené. Když sundáme boty, chodidlo přestane být podepřené podrážkou, prsty se při chůzi přirozeně roztáhnou, váhu začneme přenášet více na špičku, hlavně na bříško pod palcem a pata se naopak odlehčí. Díky tomu člověk automaticky zaujme vzpřímený postoj, kráčí lehce a pružně. To je důvod, proč jsou bosé stezky populárním trendem, zvláště ve velkých městech, kde je problematické si bez obav sundat boty. Naprosto pochopitelná je však i argumentace, že nejdřív by město mělo investovat do úklidu už vybudovaných stezek určených pro chůzi, totiž chodníků. Ostatně v Kolíně sklízí právě z tohoto důvodu bosá stezka vlnu kritiky.

Klíčová slova: